Schab z pieczarkami w sosie śmietanowym przepis

Schab z pieczarkami w sosie śmietanowym

Domi Zaremba

Schab z pieczarkami w sosie śmietanowym to eleganckie danie ze schabu. Jak zrobić schab z pieczarkami? Poznaj prosty przepis na schab w sosie śmietanowym!

Schab z pieczarkami w sosie śmietanowym to wyjątkowe danie ze schabu, które łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywcze. Schab, będący głównym składnikiem potrawy, to soczyste mięso wieprzowe bogate w białko i cenne minerały, takie jak żelazo i cynk. To idealny wybór dla miłośników mięsnych kulinarnych doznań.
Dodatki w postaci pieczarek i sosu śmietanowego czynią to danie nieodparcie apetycznym. Pieczarki dostarczają znacznych ilości błonnika oraz witamin z grupy B, a sos śmietanowy dodaje potrawie aksamitności i kremowej konsystencji. To połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Schab z pieczarkami w sosie śmietanowym doskonale komponuje się z dodatkami, takimi jak ziemniaki, ryż lub kasza. Można go podać także z lekką surówką z kiszonej kapusty, co równoważy smak potrawy. Dla pełni smakowego doświadczenia, warto sięgnąć po kieliszek czerwonego wina, które idealnie uzupełni to wykwintne danie ze schabu.
Schab z pieczarkami to doskonały wybór dla tych, którzy pragną stworzyć smakowitą ucztę w prosty sposób.
Jak zrobić schab w sosie śmietanowym? Poznaj prosty przepis na schab z pieczarkami!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 376
Białko: 32 g
Węglowodany: 5 g
Tłuszcze: 27 g

Składniki na 1 porcję schabu z pieczarkami w sosie śmietanowym:

  • Schab wieprzowy 1 średni plaster (100 g)
  • Pieczarki 5 średnich sztuk (100 g)
  • Śmietana 18% 1/2 małego opakowania (100 g)
  • Masło klarowane 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie schabu z pieczarkami w sosie śmietanowym:

  1. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Po chwili włóż pieczarki. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
  3. Dodaj mięso od razu, gdy pieczarki będą zarumienione. Smaż do prawidłowej obróbki termicznej mięsa, czyli przez około 3-6 min na każdą stronę w zależności od grubości plastra. Pilnuj, aby nie przypalić mięsa– w razie potrzeby zmniejsz ogień. 
  4. Następnie zdejmij patelnię z ognia i dodaj śmietanę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 
  5. Przełóż na talerz.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić schab z pieczarkami w sosie śmietanowym, schab z pieczarkami w sosie, schab z pieczarkami przepis, schab w śmietanie przepis, schab w sosie śmietanowym przepis, danie ze schabu w plastrach, danie ze schabu i pieczarek, danie z plastrów schabu, schab pieczarki smietana, schab pieczarki przepis, schab śmietana, jak zrobić schab z pieczarkami, przepis na schab z pieczarkami w śmietanie

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 1 Ocena
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis