spring rollsy z wolowina i sosem orzechowym przepis

Spring rollsy z wołowiną i sosem orzechowym

Domi Zaremba

Spring rollsy z wołowiną i sosem orzechowym to proste fit danie azjatyckie. Jak zrobić sajgonki z wołowiną? Poznaj prosty przepis na spring rollsy z wołowiną!

Spring rollsy z wołowiną i sosem orzechowym to prosty i szybki w przygotowaniu fit posiłek inspirowany kuchnią azjatycką.
Spring rollsy, inaczej sajgonki lub krokiety wiosenne to małe naleśniczki ryżowe z farszem mięsno-warzywnym lub krewetkowym podawane z sosami lub dipami. Występują w dwóch wersjach- niesmażonej i smażonej.
Wołowina to niezwykle bogate źródło białka, żelaza oraz witamin: A, E, D i z grupy B.
Jak zrobić spring rollsy? Poznaj prosty przepis na spring rolls z wołowiną i sosem orzechowym!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min + czas marynowania
Kalorie: 699
Białko: 40 g
Węglowodany: 64 g
Tłuszcze: 35 g

Składniki na 1 porcję spring rollsów z wołowiną i sosem orzechowym

  • Sos orzechowy sprawdź przepis
    • Masło orzechowe 1 łyżka (20 g)
    • Orzeszki ziemne 1 łyżka (10 g)
    • Cebula 1 mała sztuka (30 g)
    • Czosnek 1 ząbek (5 g)
    • Sos sojowy 1 łyżka (10 g)
    • Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 1 łyżka (10 g)
    • Olej kokosowy 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Ligawa wołowa 1/2 średniego plastra (80 g)
  • Makaron ryżowy 1 porcja (20 g)
  • Papier ryżowy 4 sztuki (40 g)
  • Marchew 1 mała sztuka (40 g)
  • Ogórek 1/2 małej sztuki (50 g)
  • Mieszanka sałat lub jakakolwiek sałata 1 garść (35 g)
  • Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 1 łyżka (10 g)
  • Imbir 1 kawałek (10 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Sos rybny 2 łyżki (20 g)
  • Sos sojowy 1 łyżka (10 g)
  • Olej sezamowy 2 łyżki (12 g)
  • Olej kokosowy 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Chilli

Przygotowanie spring rollsów z wołowiną i sosem orzechowym:

  1. Imbir umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. 
  3. W naczyniu umieść: imbir, czosnek, sproszkowane chilli (ilość dostosuj do własnych preferencji ostrości), połowę erytrytolu, sos rybny, olej sezamowy i połowę sosu sojowego. Dokładnie wymieszaj.
  4. Mięso oczyść, osusz i pokrój w cienkie paski. Następnie wkładaj do naczynia z przygotowaną marynatą i dokładnie je obtaczaj. Włóż do lodówki na 2-3 godz, lub dłużej (możesz pominąć marynowanie, ale smak mięsa będzie mniej wyrazisty).
  5. Pod koniec marynowania przygotuj sos orzechowy (sprawdź przepis).
  6. Na patelni rozgrzej resztę oleju kokosowego. Po chwili wrzuć mięso. Smaż do odpowiedniej obróbki termicznej mięsa, czyli przez około 3-7 min, w zależności od wielkości kawałków. Co chwilę mieszaj. Przełóż do miseczki. 
  7. Marchew i ogórka umyj, obierz i pokrój w bardzo cienkie paseczki (tzw. zapałki).
  8. Do naczynia o średnicy większej niż średnica papieru (np. płaska miska lub patelnia itp.) nalej letnią wodę na wysokość około 2-3 cm. Wody musi być tyle, aby łatwo można w niej było zanurzyć papier. Włóż papier i zanurz go na około 10-20 sekund w wodzie (w zależności od papieru i temperatury wody). Papier zbyt słabo namoczony będzie łamliwy i sztywny podczas zwijania, a rozmoczony będzie się rozpadał. Potrzebna jest obserwacja i wyczucie, jak reaguje papier (czasami zdarza się, że wystarczy tylko kilka sekund moczenia). Każdy papier namaczaj osobno.
  9. Namoczony papier przełóż na płaską powierzchnię np. deskę do krojenia lub talerz. Na jednym boku rozłóż umytą i osuszoną sałatę, mięso, marchew i ogórka, pozostawiając około 2-3 cm przestrzeń od strony 3 boków. Ilość rozłożonych produktów dostosuj w taki sposób, aby były proporcjonalnie podzielone na ilość użytych papierów. 3 boki papieru załóż do środka i zawiń papier, tak jak naleśnika.
  10. W ten sam sposób przygotuj pozostałe spring rollsy.
  11. Przełóż na talerz i zjedz z sosem.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: spring rolls z wołowiną, spring rollsy z wołowiną, spring rollsy przepis, kuchnia azjatycka fit przepisy, jak zrobić spring rollsy, przepis na spring rolls z wołowiną, przepis na spring rolls z sosem orzechowym, jak zrobić sajgonki z wołowiną, sajgonki z wołowiną przepis, przepis na spring rollsy z wołowiną, przepisy z ligawy wołowej, dania z papierem ryżowym przepisy, przepis na roladki z papierem ryżowym, papier ryżowy do czego użyć, przepis na roladki z papieru ryżowego

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 2 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis