Menu
Przepisy / Deser / Wigilia i Święta

Świąteczne piernikowe kostki

Świąteczne piernikowe kostki to prosty i szybki w przygotowaniu fit deser na święta. Jak zrobić dietetyczne piernikowe kostki? Poznaj nasz łatwy przepis!

Piernikowe kostki to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dietetyczny deser idealny na święta. Kostki są niskokaloryczne i naprawdę smaczne. Do przygotowania piernikowych kostek możesz użyć wybranych przeze mnie przypraw lub możesz je wymienić na przyprawę do piernika.
Więcej dietetycznych przepisów na proste w przygotowaniu świąteczne desery i przekąski, odpowiednie dla wszystkich rodzajów diet znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 50 min + czas chłodzenia
Kalorie: 364
Białko: 11 g
Węglowodany: 47 g
Tłuszcze: 14 g

Składniki na 1 małą foremkę (wym. 5 x 20 cm) świątecznych piernikowych kostek:

  • Mąka pszenna 1/2 szklanki (50 g)
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Kakao ciemne 1 łyżeczka (5 g)
  • Masło klarowane 1 łyżka (10 g)
  • Słodzik erytytol 1 łyżka (10 g)
  • Białko jaja kurzego 1 sztuka (30 g)
  • Mleko 2% 2 łyżki (20 g)
  • Dżem niskosłodzony 1 łyżka (20 g)
  • Czekolada gorzka 85% 1 kostka (5 g)
  • Cynamon*
  • Kardamon*
  • Imbir*
  • Pieprz*
  • Goździki*
    *wszystkie przyprawy można zastąpić przyprawą do piernika

Przygotowanie świątecznych piernikowych kostek:

  1. W misce umieść mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, pieprz, goździki lu(ilość przypraw dostosuj do własnych preferencji, nie powinno być ich jednak zbyt wiele, aby smak kostek nie był zbyt intensywny- sugerowana jest jedynie szczypta każdej przyprawy). Wymieszaj. 
  2. W osobnym naczyniu umieść miękkie masło, erytrytol i białko jaja kurzego. Zmiksuj. 
  3. Dodaj mleko, dżem oraz wymieszane suche składniki, cały czas miksując. 
  4. Gdy ciasto stanie się jednolite, przelej je do małej kwadratowej lub prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Foremkę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez około 30-40 min. Ciasto będzie gotowe, gdy wetknięty w nie patyczek będzie suchy. 
  6. Lekko przestudzone ciasto pokrój w kilkucentymetrowe kostki.
  7. Następnie przygotuj polewę: czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej tzn. nalej wrzącą wodę do większego naczynia, a w mniejszym naczyniu umieść czekoladę. Następnie mniejsze naczynie włóż do większego naczynia z gorącą wodą. Co jakiś czas mieszaj czekoladę, aby doprowadzić do jej rozpuszczenia. 
  8. Płynną polewą posmaruj z góry każdą kostkę.
  9. Odstaw do zastygnięcia polewy. 

Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 28 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Oliwia

Super wyglądają. Jak nie zapomnę o tym przepisie to przygotuje je w przyszłym roku na święta 😉