Świąteczne piernikowe kostki to prosty i szybki w przygotowaniu fit deser na święta. Jak zrobić dietetyczne piernikowe kostki? Poznaj nasz łatwy przepis!
Piernikowe kostki to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dietetyczny deser idealny na święta. Kostki są niskokaloryczne i naprawdę smaczne. Do przygotowania piernikowych kostek możesz użyć wybranych przeze mnie przypraw lub możesz je wymienić na przyprawę do piernika.
Więcej dietetycznych przepisów na proste w przygotowaniu świąteczne desery i przekąski, odpowiednie dla wszystkich rodzajów diet znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportion– kliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.
Czas przygotowania: 50 min + czas chłodzenia
Kalorie: 364
Białko: 11 g
Węglowodany: 47 g
Tłuszcze: 14 g
Składniki na 1 małą foremkę (wym. 5 x 20 cm) świątecznych piernikowych kostek:
- Mąka pszenna 1/2 szklanki (50 g)
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (2 g)
- Kakao ciemne 1 łyżeczka (5 g)
- Masło klarowane 1 łyżka (10 g)
- Słodzik erytytol 1 łyżka (10 g)
- Białko jaja kurzego 1 sztuka (30 g)
- Mleko 2% 2 łyżki (20 g)
- Dżem niskosłodzony 1 łyżka (20 g)
- Czekolada gorzka 85% 1 kostka (5 g)
- Cynamon*
- Kardamon*
- Imbir*
- Pieprz*
- Goździki*
*wszystkie przyprawy można zastąpić przyprawą do piernika
Przygotowanie świątecznych piernikowych kostek:
- W misce umieść mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, pieprz, goździki lu(ilość przypraw dostosuj do własnych preferencji, nie powinno być ich jednak zbyt wiele, aby smak kostek nie był zbyt intensywny- sugerowana jest jedynie szczypta każdej przyprawy). Wymieszaj.
- W osobnym naczyniu umieść miękkie masło, erytrytol i białko jaja kurzego. Zmiksuj.
- Dodaj mleko, dżem oraz wymieszane suche składniki, cały czas miksując.
- Gdy ciasto stanie się jednolite, przelej je do małej kwadratowej lub prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Foremkę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez około 30-40 min. Ciasto będzie gotowe, gdy wetknięty w nie patyczek będzie suchy.
- Lekko przestudzone ciasto pokrój w kilkucentymetrowe kostki.
- Następnie przygotuj polewę: czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej tzn. nalej wrzącą wodę do większego naczynia, a w mniejszym naczyniu umieść czekoladę. Następnie mniejsze naczynie włóż do większego naczynia z gorącą wodą. Co jakiś czas mieszaj czekoladę, aby doprowadzić do jej rozpuszczenia.
- Płynną polewą posmaruj z góry każdą kostkę.
- Odstaw do zastygnięcia polewy.
Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!