Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja / Wigilia i Święta

Pieczone pierogi z kapustą i suszonymi grzybami

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami to pyszne danie kuchni polskiej. Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? Poznaj łatwy przepis na pierogi z piekarnika!

Pieczone pierogi z kapustą i suszonymi grzybami to proste danie, które zachwyca puszystym ciastem oraz intensywnym smakiem farszu. Idealne na Wigilię lub codzienny posiłek.
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami to nieco inne wydanie bardzo popularnej polskiej potrawy. Świetnie smakują same, z różnymi dodatkami np. roztopionym masłem, oliwą czy podsmażoną cebulką lub jako dodatek np. do zup typu czerwony barszcz oraz krem z pieczarek.
Do przygotowania pierogów niezbędny jest farsz, czyli kapusta z suszonymi grzybami.
Jak zrobić pieczone pierogi z kapustą i grzybami? Poznaj prosty przepis na pieczone pierogi z kiszoną kapustą i grzybami!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 30 min + czas wyrastania ciasta i przygotowania farszu
Kalorie: 469
Białko: 16 g
Węglowodany: 94 g
Tłuszcze: 3 g

Składniki na 1 porcję pieczonych pierogów z kapustą i suszonymi grzybami (8-12 sztuk):

  • Kapusta z suszonymi grzybami sprawdź przepis
    • Kapusta kiszona 1 szklanka (200 g)
    • Grzyby suszone mix 1 garść (10 g)
    • Cebula biała 1 mała sztuka (50 g)
    • Liść laurowy
    • Ziele angielskie
    • Sól
    • Pieprz
  • Mąka pszenna 1 szklanka (100 g)
  • Mleko 0,5% 1/4 szklanki (50 g)
  • Drożdże suche (instant) / Drożdże świeże 1 łyżeczka (5 g) / 1/10 opakowania (10 g)
  • Cukier 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól
  • Woda

Przygotowanie pieczonych pierogów z kapustą i suszonymi grzybami:

  1. Przygotuj farsz– sprawdź przepis. W trakcie gotowania kapusty zacznij przygotowywać ciasto.
  2. Mleko podgrzej do letniej temperatury (około 30 st. C).
  3. W miseczce umieść drożdże (świeże lub suszone), cukier, 2 łyżki mąki i mleko. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do połączenia składników. Przykryj ściereczką i odstaw zaczyn na około 20 min w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika). Po tym czasie zaczyn powinien zacząć się pienić i buzować. Jeśli drożdże pracują prawidłowo przejdź do kolejnych kroków.
  4. W miseczce umieść resztę mąki, zaczyn i odrobinę wody (w zależności od potrzeby, tak aby móc wyrobić ciasto). Wymieszaj i zagnieć na zwarte oraz jednolite ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na około 60 min w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika). 
  5. Po upływie wskazanego czasu ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na delikatnie obsypanym mąką blacie. Ciasto powinno mieć średnią grubość (około 3-5 mm).
  6. Wykrawaczem lub szklanką wytnij krążki z ciasta. Postaraj się zużyć jak najwięcej ciasta– pozostałe po wycinaniu skrawki złącz, chwilę wyrób i ponownie rozwałkuj oraz wykrój.
  7. Na środek każdego krążka połóż czubatą łyżeczkę farszu. 
  8. Rogi każdego krążka posmaruj wodą i zlep palcami lub ściśnij wykrawaczem. 
  9. Pierogi przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz do prawidłowej obróbki termicznej i zarumienienia, czyli przez około 15-20 min.
  10. Zjedz na ciepło lub na zimno. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce maksymalnie do 2-3 dni.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić pieczone pierogi z kapustą i grzybami na wigilię, jak zrobić pieczone pierogi z kapustą i grzybami suszonymi, prosty przepis na pieczone pierogi z kapustą i grzybami, pieczone pierogi z kapustą i grzybami łatwy przepis, jak zrobić dobre ciasto na pieczone pierogi z kapustą i grzybami, jak przygotować pieczone pierogi z kapustą i grzybami, przepis na pieczone pierogi z kapustą i grzybami, pieczone pierogi z kapustą i grzybami, pieczone pierogi z kapustą przepis, pierożki pieczone z kapustą przepisy, pieczone pierogi z kiszoną kapustą przepis, przepis na pierogi pieczone z kapustą kiszoną i grzybami, pieczone pierogi jak zrobić przepis, pieczone pierogi z kapustą jak zrobić,

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 51 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Oliwia

Pierożki były przepyszne! Polecam z całego serca <3