Ten domowy syrop nie ma litości dla przeziębienia
Syrop czosnkowy to naturalny antybiotyk, który można stosować profilaktycznie i leczniczo. Jak zrobić syrop z czosnku? Poznaj prosty przepis na syrop czosnkowy!
Od lat, kiedy zaczyna drapać w gardle lub organizm zaczyna majaczyć, wiele osób sięga po prosty syrop z czosnku, miodu i cytryny, który tylko czeka na takie momenty. Nie działa jak magiczna tarcza, ale może wspierać organizm w okresie zwiększonej zachorowalności. Czosnek dostarcza związki siarkowe, którym przypisuje się działanie wspomagające naturalne mechanizmy obronne organizmu. Miód łagodzi podrażnione gardło i doładowuje energią, a sok z cytryny dostarcza witaminę C oraz świeży, orzeźwiający smak, dzięki któremu syrop jest łatwiejszy do wypicia.
Taki syrop można stosować profilaktycznie podczas chłodniejszych miesięcy lub sięgać po niego przy pierwszych objawach infekcji jako uzupełnienie codziennej diety. Warto pamiętać, że czosnek najlepiej zachowuje swoje właściwości na surowo, dlatego w tym przepisie nie jest poddawany obróbce termicznej. Syrop nie zastępuje konsultacji lekarskiej ani zaleconych leków, ale może być prostym domowym wsparciem dla organizmu, kiedy potrzebuje on trochę więcej uwagi.
Jak zrobić syrop czosnkowy? Poznaj prosty przepis na syrop z czosnku!
Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 252 (1 łyżka- 8 kcal)
Białko: 3 g (1 łyżka- <1 g)
Węglowodany: 58 g (1 łyżka- 2 g)
Tłuszcze: <1 g (1 łyżka- 0 g)
Składniki na słoiczek syropu czosnkowego:
- Czosnek – 10 ząbków (50 g)
- Miód (np. gryczany, lipowy, akacjowy itp.) – 2 czubate łyżki (50 g)
- Sok z cytryny – wyciśnięty z 1 średniej sztuki (30 g)
- Woda przegotowana i ostudzona
Przygotowanie syropu czosnkowego:

Krok 1: Wodę (około 300 g) przegotuj i ostudź do temperatury pokojowej.

Krok 2: Przygotuj czysty (najlepiej wyparzony) słoik (poj. około 300 g) z zakrętką. Wyciśnij sok z cytryny. Przelej do słoiczka.

Krok 3: Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę do słoiczka.

Krok 4: Do słoiczka wlej wodę. Dodaj miód (np. gryczany, lipowy, akacjowy itp.) i mieszaj, aż do rozpuszczenia.

Krok 5: Zakręć słoiczek i odstaw w zaciemnione oraz chłodne miejsce na 2 dni. Po upływie wskazanego czasu syrop jest gotowy do spożycia.

Krok 6: Gotowy syrop trzymaj w lodówce. Profilaktycznie możesz pić po jednej łyżce dwa razy dziennie w okresie zwiększonej zachorowalności. Jeśli pojawi się infekcja, można zwiększyć porcję do dwóch łyżek dwa razy dziennie.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: syrop czosnkowy przepis, syrop czosnkowy z miodem, syrop czosnkowy na kaszel, syrop czosnkowy na przeziębienie, syrop czosnkowy jak zrobić, przepis na syrop czosnkowy, przepis na syrop z czosnku miodu i cytryny, naturalny antybiotyk przepis, naturalny antybiotyk z czosnku, naturalny antybiotyk na gardło, najsilniejszy naturalny antybiotyk przepis, przepis na syrop z czosnku, nalewka z czosnku miodu i cytryny, nalewka z czosnku bez alkoholu, jak zrobić syrop z czosnku na przeziębienie, naturalne leki na przeziębienie, naturalne leki przeciwwirusowe
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: