Szparagi z boczkiem przepis

Szparagi z boczkiem

Domi Zaremba

Szparagi z boczkiem to szybkie i proste danie ze szparagów. Jak zrobić szparagi zielone w piekarniku? Poznaj prosty przepis na szparagi zapiekane z boczkiem!

Szparagi z boczkiem to świetny pomysł na obiad ze szparagami. Zapiekane szparagi doskonale sprawdzą się również jako lekka kolacja, bądź po prostu łatwa przekąska na imprezę.
Szparagi zielonelekkostrawne i bardzo pożywne. Pomimo, iż warzywa te składają się w ponad 90% z wody, naukowcy wyodrębnili w nich ponad 100 substancji aktywnych, które odżywiają i wspierają nasz organizm. Szparagi to przede wszystkim bogate źródło witaminy K i kwasu foliowego. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A i wiele innych składników odżywczych. Jedzenie szparagów spowalnia proces starzenia, zmniejsza ryzyko chorób serca, wspiera układ trawienny, działa przeciwzapalnie a nawet może pomóc chronić się przed niektórymi odmianami raka.
Boczek wieprzowy jest dobrym źródłem białka i witamin z grupy B, ale przede wszystkim nadaje potrawom pyszny smak.
Jeśli lubisz dania ze szparagów– sprawdź również przepis na szparagi z jajkiem sadzonym.
Jak zrobić zapiekane szparagi? Poznaj prosty przepis na szparagi z boczkiem!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 164
Białko: 4 g
Węglowodany: 3 g
Tłuszcze: 15 g

Składniki na 1 porcję szparagów z boczkiem:

  • Szparagi zielone 3-4 średnie sztuki (100 g)
  • Boczek surowy 1 plaster (20 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)

Przygotowanie szparagów z boczkiem:

  1. Szparagi umyj i osusz. Następnie odetnij twarde końcówki (około 1-2 cm).
  2. Plastry boczku pokrój w cienkie, podłużne paseczki.
  3. Szparagi zawiń w paseczki boczku, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj oliwą.
  4. Blachę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz do miękkości szparagów, czyli przez około 15 min. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: zapiekane szparagi z boczkiem, szparagi zawijane w boczek, przepis na szparagi w boczku, szparagi z piekarnika, jak przygotować szparagi z boczkiem, przepis na szparagi z boczkiem, szparagi na obiad z czym, fit danie ze szparagami, pieczone szparagi zielone w piekarniku, szparagi z czym podawać, potrawy ze szparagów, szparagi zawijane w boczek, jak upiec szparagi, szparagi pieczone zawijane w boczek, jak przyrządzić szparagi, przekąski na ciepło z piekarnika, z czym szparagi na kolacje

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 2 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis