Tarta z zielonymi szparagami w rozmarynie
Tarta z zielonymi szparagami w rozmarynie to prosty fit posiłek ze szparagów. Jak zrobić tartę ze szparagami? Poznaj prosty przepis na tartę ze szparagami!
Tarta z zielonymi szparagami w rozmarynie to prosty i dosyć szybki dietetyczny posiłek ze szparagami.
Tarta ze szparagami jest sycąca, pożywna i naprawdę smaczna.
Szparagi to bogate źródło witamin: A, z grupy B, C, E i K; składników mineralnych: miedzi, fosforu, manganu, selenu, cynku, żelaza, potasu, magnezu i wapnia oraz błonnika.
Marynowanie szparagów w jogurcie typu skyr i rozmarynie służy przed wszystkim poprawie smaku tego dania oraz osiągnięciu lekko kremowej konsystencji.
Skyr to pochodzący z Islandii jogurt o delikatnym śmietankowym smaku. Zawiera dużo białka, jest niezwykle gęsty, kremowy i naprawdę pożywny.
Jak zrobić tartę z zielonymi szparagami? Poznaj prosty przepis na tartę z zielonymi szparagami!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 40 min
Kalorie: 385
Białko: 13 g
Węglowodany: 42 g
Tłuszcze: 17 g
Składniki na 1 porcję tarty z zielonymi szparagami w rozmarynie:
- Szparagi zielone 1/4 średniego pęczka (150 g)
- Jogurt naturalny skyr 2 łyżki (50 g)
- Mąka żytnia 1/2 szklanki (50 g)
- Masło 2 łyżki (20 g)
- Sól
- Pieprz
- Rozmaryn
- Woda
Przygotowanie tarty z zielonymi szparagami w rozmarynie:
- W miseczce umieść mąkę, masło, odrobinę soli i trochę zimnej wody (około 1-2 łyżki). Zagnieć dłońmi zwarte i jednolite ciasto. W razie potrzeby możesz dolać jeszcze odrobinę wody, aby ciasto lepiej się zagniatało. Jeśli jednak ciasto będzie się za bardzo kleiło do rąk- posyp je lekko mąką.
- Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
- Szparagi umyj, osusz i pokrój wzdłuż na cienkie paski.
- W miseczce umieść szparagi i skyr. Dopraw do smaku solą, pieprzem i świeżym lub suszonym rozmarynem. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 15 min.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia i uformuj na kształt okrągłego placka o średniej grubości.
- Wyłóż szparagowy farsz na ciasto, zostawiając pare cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Następnie zawiń brzegi ciasta na farsz.
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz przez około 30-40 min (w zależności od mocy piekarnika), aż farsz i ciasto delikatnie się zarumienią. W połowie pieczenia możesz obniżyć temperaturę do 170 st. C.
- Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: tarta ze szparagami przepis, przepis ze szparagami fit, jak zrobić tartę z zielonymi szparagami, jak zrobić tartę ze szparagami, przepis na tartę z zielonymi szparagami, prosty przepis na tartę ze szparagami, szparagi tarta przepisy, wege przepisy ze szparagami, przepisy z zielonymi szparagami, zielone szparagi co zrobić, zielone szparagi do czego wykorzystać, zielone szparagi do czego użyć, zielone szparagi co z nich zrobić
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: