Tofucznica na oleju kokosowym
Tofucznica to prosty i szybki fit posiłek z tofu- wegański odpowiednik jajecznicy. Jak zrobić tofucznicę? Poznaj prosty przepis na tofucznicę na oleju kokosowym!
Tofucznica to prosty i szybki w przygotowaniu fit posiłek wegański. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko tofu, cebulę, olej kokosowy (możesz wymienić na inny) oraz przyprawy.
Warto użyć w tym posiłku sól czarną, która swoim smakiem i zapachem dodaje “jajecznego” aromatu potrawie. Bez problemu możesz użyć jakąkolwiek inną sól, ale otrzymasz wtedy łagodniejszy smak tofucznicy.
Tofu to sprasowany twaróg, który jest otrzymywany z mleka sojowego. Produkuje się go przy użyciu soku cytrynowego, soli, chlorku wapnia, chlorku magnezu lub siarczku magnezu. Mleko sojowe poddaje się procesowi koagulacji. W ten sposób powstaje serwatka i pływająca w niej biała masa, którą się odsącza i z niej tworzy się kostki tofu.
Tofu dzięki zawartości fitoestrogenów, a dokładniej izoflawonów, które mają podobne działanie do hormonów płciowych (estrogenów), może łagodzić objawy menopauzy oraz zapobiec rozwojowi niektórych nowotworów. Według badań izoflawony mają zdolność regulowania zjawisk związanych z niekontrolowanym rozrostem komórek nowotworowych.
Tofu to bogate źródło białka, fosforu, fitohormonów i wapnia. Jest niezwykle istotnym elementem kuchni wegańskiej. Bardzo lubiane i często stosowane w kuchni azjatyckiej, szczególnie w Chinach skąd pochodzi.
Jak zrobić tofucznicę? Poznaj prosty przepis na tofucznicę!
Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 242
Białko: 23 g
Węglowodany: 14 g
Tłuszcze: 13 g
Składniki na 1 porcję tofucznicy:
- Tofu 1 opakowanie (200 g)
- Cebula 1 mała sztuka (50 g)
- Olej kokosowy 1 łyżeczka (5 g)
- Sól czarna
- Kurkuma
- Curry
Przygotowanie tofucznicy:
Krok 1: Tofu odsącz z zalewy i rozgnieć widelcem.
Krok 2: Cebulę obierz i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej i równomiernie rozprowadź olej.Po chwili wrzuć na patelnię pokrojoną cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 3: Następnie dodaj tofu i doprowadź do podgrzania, delikatnego zmiękczenia oraz odparowania.
Krok 4: Pod koniec dopraw do smaku solą (najlepiej czarną), kurkumą i curry. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5: Przełóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić tofucznicę, tofucznica przepis, jak zrobić wegańską jajecznicę, ile kalorii ma tofucznica, tofucznica przepis podstawowy, tofucznica kcal, śniadanie z tofu, pomysł na śniadanie z tofu, jak zrobić tofucznice przepisy, tofu co zrobić, tofu do czego uzywac, do czego użyć tofu, tofu na diecie odchudzajacej
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: