Tofucznica z pomidorami i migdałami przepis

Tofucznica z pomidorami i migdałami

Domi Zaremba

Tofucznica z pomidorami i migdałami to prosty i szybki wegański posiłek dietetyczny. Jak zrobić tofucznicę? Poznaj prosty przepis na tofucznicę z pomidorem!

Tofucznica z pomidorami i migdałami to prosty i szybki w przygotowaniu fit posiłek wegański. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko tofu, pomidora, migdały, cebulę, olej kokosowy (możesz wymienić na inny) oraz przyprawy.
Warto użyć w tym posiłku sól czarną, która swoim smakiem i zapachem dodaje „jajecznego” aromatu potrawie. Bez problemu możesz użyć jakąkolwiek inną sól, ale otrzymasz wtedy łagodniejszy smak tofucznicy.
Tofu to sprasowany twaróg, który jest otrzymywany z mleka sojowego. Tofu to bogate źródło białka, fosforu, fitohormonów i wapnia. Jest niezwykle istotnym elementem kuchni wegańskiej.
Jak zrobić tofucznicę z pomidorem? Poznaj prosty przepis na tofucznicę z pomidorem!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 312
Białko: 26 g
Węglowodany: 21 g
Tłuszcze: 16 g

Składniki na 1 porcję tofucznicy z pomidorami i migdałami:

  • Tofu 1 opakowanie (200 g)
  • Pomidor 1 średnia sztuka (200 g)
  • Migdały 1 łyżeczka (5 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Olej kokosowy 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól (najlepiej czarna)
  • Kurkuma
  • Curry

Przygotowanie tofucznicy z pomidorami i migdałami:

  1. Migdały drobno pokrój.
  2. Pomidora natnij na górze w kształcie „X” i umieść w garnku lub miseczce. Zalej wrzątkiem i sparz przez 15-20 sekund. Sparzonego pomidora obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i pozbaw zielonych, twardych części z środka.
  3. Cebulę obierz i drobno pokrój.
  4. Tofu odsącz z zalewy i rozgnieć widelcem.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez chwilę, cały czas mieszając. 
  6. Następnie dodaj pomidora. Podsmaż przez kilka minut, aż kolor pomidora stanie się bledszy. Co chwilę mieszaj i rozdrabniaj drewnianą łopatką kawałki pomidora. 
  7. Przełóż na patelnię rozgniecione tofu i doprowadź do podgrzania, delikatnego zmiękczenia oraz odparowania powstałej wody. 
  8. Pod koniec dopraw do smaku solą (najlepiej czarną), kurkumą i curry. Dokładnie wymieszaj.
  9. Przełóż na talerz i posyp migdałami.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: tofucznica z pomidorami, tofucznica fit, jak zrobić tofucznicę, przepis na tofucznicę, tofucznica prosty przepis, tofucznica przepisy, przepisy z tofu na śniadanie, tofu przepisy śniadanie, co zrobić z tofu, wegańskie przepisy z tofu, wegańska jajecznica z tofu

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 11 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis