Menu

Dżem jagodowy to zdrowy przetwór owocowy. Jak zrobić niskosłodzony dżem jagodowy? Poznaj prosty przepis na dietetyczny dżem z jagód!

Dżem jagodowy to prosty i szybki w przygotowaniu przetwór owocowy. Jest pyszny i niezwykle uniwersalny.
Dżem jagodowy idealnie nadaje się jako dodatek do wielu posiłków na słodko np. kanapek, naleśników, deserów, ciast czy owsianek.
W przygotowywaniu przetworów istotny jest każdy element. Wybór owoców i słoików, proces ich przygotowania, a nawet ich zamykanie. Słoik musi być bardzo dobrze zamknięty, aby uniknąć psucia się produktów. Podstawą udanych przetworów jest nieuszkodzony słoik oraz właściwie dopasowana nakrętka, które przede wszystkim są czyste i pozbawione jakichkolwiek zanieczyszczeń.
Najprostszym i najszybszym sposobem jest przygotowanie dżemu z dodatkiem środka żelującego. Taki środek skraca długość gotowania przetworów, zapobiega pleśnieniu i fermentacji oraz redukuje ilość użytego cukru.
Jak zrobić dżem z jagód? Poznaj prosty przepis na dżem jagodowy!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 347
Białko: 1 g
Węglowodany: 84 g
Tłuszcze: 1 g

Składniki na 1 mały słoiczek dżemu jagodowego- 10 porcji:

  • Jagody 2 szklanki (250 g)
  • Cukier trzcinowy 5 łyżek (50 g)
  • Środek żelujący 3:1 (np. Żelfix 3:1, Konfiturex 3:1 itp.) płaska łyżka (6 g)

Przygotowanie dżemu jagodowego:

  1. Przygotuj czysty (najlepiej wyparzony) mały słoik z zakrętką. 
  2. Jagody oczyść i umyj. 
  3. W rondelku umieść jagody i środek żelujący 3:1. Dokładnie wymieszaj. 
  4. Doprowadź do zagotowania, cały czas mieszając i rozgniatając owoce.
  5. Do gotujących się owoców wsyp cukier. Gotuj przez około 1-2 min, cały czas mieszając.
  6. Następnie zdejmij z ognia i mieszaj aż do zaniku piany, czyli przez około 1 minutę. W razie potrzeby usuń pianę łyżką.
  7. Gorący dżem od razu przełóż do słoika i szczelnie zamknij.
  8. Słoik ułóż dnem do góry na około 5 min.
  9. Zamknięty dżem możesz przechowywać do około 6 miesięcy. Po otwarciu przechowuj go w lodówce.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: dżem z jagód niskosłodzony przepis, dżem z jagód przepis, dżem jagodowy przepis, jak zrobić dżem z jagód, jak zrobić dżem z jagód niskosłodzony, jak zrobić dżem z jagód, przepis na dżem z jagód, pomysły na dżemy

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 14 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze