Tofucznica z pomidorami i migdałami
Tofucznica z pomidorami i migdałami to prosty i szybki wegański posiłek dietetyczny. Jak zrobić tofucznicę? Poznaj prosty przepis na tofucznicę z pomidorem!
Tofucznica z pomidorami i migdałami to prosty i szybki w przygotowaniu fit posiłek wegański. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko tofu, pomidora, migdały, cebulę, olej kokosowy (możesz wymienić na inny) oraz przyprawy.
Warto użyć w tym posiłku sól czarną, która swoim smakiem i zapachem dodaje „jajecznego” aromatu potrawie. Bez problemu możesz użyć jakąkolwiek inną sól, ale otrzymasz wtedy łagodniejszy smak tofucznicy.
Tofu to sprasowany twaróg, który jest otrzymywany z mleka sojowego. Tofu to bogate źródło białka, fosforu, fitohormonów i wapnia. Jest niezwykle istotnym elementem kuchni wegańskiej. 
Jak zrobić tofucznicę z pomidorem? Poznaj prosty przepis na tofucznicę z pomidorem!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.





Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 312 
Białko: 26 g
Węglowodany: 21 g
Tłuszcze: 16 g
Składniki na 1 porcję tofucznicy z pomidorami i migdałami:
- Tofu 1 opakowanie (200 g)
 - Pomidor 1 średnia sztuka (200 g)
 - Migdały 1 łyżeczka (5 g)
 - Cebula 1 mała sztuka (50 g)
 - Olej kokosowy 1 łyżeczka (5 g)
 - Sól (najlepiej czarna)
 - Kurkuma
 - Curry
 
Przygotowanie tofucznicy z pomidorami i migdałami:
- Migdały drobno pokrój.
 - Pomidora natnij na górze w kształcie „X” i umieść w garnku lub miseczce. Zalej wrzątkiem i sparz przez 15-20 sekund. Sparzonego pomidora obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i pozbaw zielonych, twardych części z środka.
 - Cebulę obierz i drobno pokrój.
 - Tofu odsącz z zalewy i rozgnieć widelcem.
 - Na patelni rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez chwilę, cały czas mieszając.
 - Następnie dodaj pomidora. Podsmaż przez kilka minut, aż kolor pomidora stanie się bledszy. Co chwilę mieszaj i rozdrabniaj drewnianą łopatką kawałki pomidora.
 - Przełóż na patelnię rozgniecione tofu i doprowadź do podgrzania, delikatnego zmiękczenia oraz odparowania powstałej wody.
 - Pod koniec dopraw do smaku solą (najlepiej czarną), kurkumą i curry. Dokładnie wymieszaj.
 - Przełóż na talerz i posyp migdałami.
 
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: tofucznica z pomidorami, tofucznica fit, jak zrobić tofucznicę, przepis na tofucznicę, tofucznica prosty przepis, tofucznica przepisy, przepisy z tofu na śniadanie, tofu przepisy śniadanie, co zrobić z tofu, wegańskie przepisy z tofu, wegańska jajecznica z tofu
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: