To wygląda i smakuje jak sernik, ale nie zgadniesz z czego jest zrobione

Tofurnik – wegański deser, który zachwyca smakiem twarogu dzięki cytrynowemu tofu! Jak zrobić wegański sernik? Poznaj prosty przepis na tofurnik!
Tofurnik to deser, który potrafi zadziwić już od pierwszego kęsa. Wygląda jak klasyczny sernik, ale jego mocno skrywanym sekretem jest tofu. Zwykłe tofu w połączeniu z sokiem z cytryny i odrobiną słodyczy zmienia się w kremową masę o smaku zbliżonym do tradycyjnego twarogu. Dzięki temu zaskakuje delikatnością i świetnie nadaje się do deserów.
Tofu jest prawdziwą bombą białka roślinnego i cennych minerałów, takich jak wapń i żelazo. To właśnie z tych powodów to ciasto jest lekkie, sycące i pełne wartości odżywczych. Dodatek masła orzechowego nie tylko wzbogaca smak, ale też dostarcza zdrowe tłuszcze i witaminę E, która działa silnie antyoksydacyjnie i wspiera serce oraz układ nerwowy.
Całość dopełnia sok z cytryny, który wpływa na lekkość i świeżość, a także zapewnia solidną dawkę witaminy C. Efektem jest słodki, kremowy i przyjemnie orzeźwiający deser, który bez wyrzutów sumienia można zjadać na co dzień.
Tofurnik jest prosty w przygotowaniu i wyjątkowo uniwersalny. Możesz go udekorować świeżymi owocami, polać gorzką czekoladą albo wzbogacić ulubionymi bakaliami. To idealny przykład na to, jak z kilku roślinnych składników można stworzyć coś pysznego, zdrowego i zaskakującego.
Jak zrobić ciasto z tofu? Poznaj prosty przepis na wegański sernik!
Czas przygotowania: 35 min
Kalorie: 436
Białko: 28 g
Węglowodany: 41 g
Tłuszcze: 29 g
Składniki na tofurnik:
- Tofu – 1 opakowanie (180 g)
- Masło orzechowe – 1 łyżka (30 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 5 łyżek (50 g)
- Sok z cytryny – 4 łyżki (30 g)
Przygotowanie tofurnika:

Krok 1: W pojemniku do blendera umieść odcedzone z zalewy i rozdrobnione tofu. Skrop sokiem z cytryny. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.

Krok 2: Następnie dodaj masło orzechowe i słodzik. Ponownie zblenduj, aż do połączenia.

Krok 3: Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub do małego naczynia żaroodpornego. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz do stężenia oraz zarumienienia, czyli przez około 20-30 min.

Krok 4: Zjedz po wystudzeniu.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: tofurnik przepis, tofurnik kalorie, tofurnik prosty przepis, tofurnik jak zrobic, przepis na tofurnik, jak zrobic tofurnik, proste ciasto z tofu, ciasto tofu przepis, przepis na ciasto z tofu, przepis na wegański sernik, wegański sernik z tofu, wegański sernik na zimno, jak zrobić wegański sernik, tofu masło orzechowe
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: