Tosty z batata z awokado i pomidorem
Tosty z batata z awokado i pomidorem to proste danie wegańskie z batatów. Co można zrobić z batata? Poznaj prosty przepis z batata i awokado!
Tosty z batata z awokado i pomidorem to szybki i prosty w przygotowaniu posiłek typu zdrowy fast food. Fit tosty z batata są zdrowe, pożywne i naprawdę pyszne. Dodatkowo ten uniwersalny posiłek można przygotować w piekarniku lub mikrofalówce.
Główny składnik tostów, czyli batat zawiera sporo związków mineralnych, takich jak m.in.: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi i selenu oraz witaminy z grupy B (szczególnie witaminę B6), witaminę C, witaminę E i kwas foliowy.
Awokado posiada wiele wartości odżywczych i właściwości leczniczych. Dostarcza m.in. sporo witaminy A, witamin z grupy B oraz C.
Pomidory głównie słyną ze swojego uniwersalnego i wyjątkowego smaku oraz z tego, że zawierają likopen. Jest to organiczny związek chemiczny, który ma działanie przeciwutleniające.
Błonnik zawarty w pomidorach reguluje pracę układu pokarmowego, a brom korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Z czego zrobić dietetyczne tosty? Poznaj prosty przepis na zdrowe tosty!
Czas przygotowania: 10 min (mikrofalówka) / 20 min (piekarnik)
Kalorie: 359
Białko: 5 g
Węglowodany: 50 g
Tłuszcze: 16 g
Składniki na tosty z batatów z awokado i pomidorem:
- Batat 1 średnia sztuka (200 g)
- Awokado 1/2 średniej sztuki (70 g)
- Pomidor 1 mała sztuka (100 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie tostów z batatów z awokado i pomidorem:
Krok 1: Batata umyj, osusz i pokrój w kilka podłużnych plastrów o grubości podobnej do kromek chleba. Każdy plaster batata równomiernie posmaruj oliwą.
MIKROFALÓWKA: Plastry batata przełóż na talerz i włóż do mikrofalówki na około 2-4 min (w zależności od mocy mikrofalówki). Zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj poziom wypieczenia. Wyciągnij, gdy będą zarumienione. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
PIEKARNIK: Plastry batata przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Wyciągnij, gdy plastry nieco zmiękną i się zarumienią, czyli po około 10-15 min. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
Krok 2: Awokado umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Połówkę z pestką skrop sokiem z cytryny/limonki, szczelnie zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki (zużyj do innego posiłku w ciągu kilku dni). Z pozostałej części wyciągnij miąższ za pomocą łyżki. Następnie umieść w miseczce i rozgnieć widelcem. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dopraw według uznania solą i pieprzem. Pomidora umyj, osusz i pokrój w półplastry. Na gotowych plastrach batata rozsmaruj pastę z awokado.
Krok 3: Na tostach rozłóż plasterki pomidora.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: fit tosty z pomidorem, fit tosty z piekarnika, z czego mozna zrobic tosty, przepis na zdrowe tosty, tosty z awokado i pomidorem, co zrobic z pieczonego batata, bataty przepisy fit, batat przepisy wege, bataty awokado przepis, batat z awokado i pomidorem, przepis na danie z batatami, przepis z awokado i pomidora, dietetyczne tosty z awokado, tosty a dieta odchudzająca, tosty na diecie z czym, tosty na diecie przepis, przepisy na dania z batata
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Super pomysł 🙂 Koniecznie muszę kiedyś spróbować