Wątróbka pieczona w twarogu przepis

Wątróbka pieczona w twarogu

Domi Zaremba

Wątróbka pieczona w twarogu to proste danie z wątróbki drobiowej. Jak zrobić wątróbkę w piekarniku? Poznaj prosty przepis na pieczoną wątróbkę z twarogiem!

Wątróbka pieczona w twarogu to prosty w przygotowaniu fit posiłek z wątróbki drobiowej.
Wątróbka drobiowa jest niskokaloryczna oraz bogata w białko, liczne witaminy i składniki mineralne. Zawiera sporo wit. A, B oraz żelaza, dzięki czemu zapobiega i pomaga leczyć m.in. anemię. Dzięki dużej zawartości łatwo przyswajalnej witaminy B12 oraz żelaza, spożywanie wątróbki zapobiega anemii, zarówno z niedoboru witaminy B12, jak i z niedoboru żelaza.
Spora ilości witaminy A w wątróbce drobiowej wspiera pracę narządu wzroku. Wątróbka jest również doskonałym źródłem kwasu foliowego, a ten jest szczególnie istotny podczas ciąży i jej planowania. W 100 g wątróbki znajduje się aż 588 µg kwasu foliowego.
Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i reagowania na stres. Ich niedobór może objawiać się spadkiem energii, gorszą kondycją psychiczną, nadmierną drażliwością oraz spowolnieniem metabolizmu. Dlatego warto regularnie spożywać produkty, które dostarczają witaminy z grupy B.
Jak upiec wątróbkę drobiową? Poznaj prosty przepis na obiad z wątróbki drobiowej!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 484
Białko: 46 g
Węglowodany: 6 g
Tłuszcze: 28 g

Składniki na 1 porcję wątróbki pieczonej w twarogu:

  • Wątróbka drobiowa 4 średnie sztuki (150 g)
  • Twaróg półtłusty 1/2 opakowania (100 g)
  • Śmietana 30% 1/4 małego opakowania (50 g)
  • Świeże zioła (np. natka pietruszki, szczypiorek, mięta) opcjonalnie
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie wątróbki pieczonej w twarogu:

  1. Wątróbkę oczyść (usuń błony, żyły itp.) i osusz. 
  2. W miseczce umieść twaróg. Rozgnieć widelcem i dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj. 
  3. Twaróg ze śmietaną przełóż do małego naczynia żaroodpornego. Wygładź z góry. 
  4. Na twarogu równomiernie rozłóż wątróbkę.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz do prawidłowej obróbki termicznej wątróbki oraz zarumienienia, czyli przez około 25-30 min. 
  6. Wyjmij z piekarnika i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Opcjonalnie posyp drobno pokrojonymi świeżymi ziołami (np. natka pietruszki, szczypiorek, mięta).

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: wątróbka pieczona przepis, wątróbka pieczona w piekarniku, wątróbka przepis keto, wątróbka drobiowa przepis bez maki, wątróbka drobiowa przepis fit, wątróbka drobiowa inaczej przepis, danie z wątróbki drobiowej, obiad z wątróbki drobiowej, szybkie danie z wątróbki drobiowej, wątróbka drobiowa przepis, jak upiec wątróbkę drobiową, przepis na wątróbkę drobiową z piekarnika, obiad z wątróbki z kurczaka, wątróbka dietetyczny przepisy, wątróbka keto przepisy, jak zrobić wątróbkę w piekarniku, pomysł na wątróbkę drobiową

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 3 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis