Wątróbka z cebulą i jabłkiem
Wątróbka z cebulą i jabłkiem to zdrowy pomysł na przygotowanie wątróbki drobiowej. Jak zrobić wątróbkę z jabłkiem? Poznaj prosty przepis na wątróbkę z jabłkiem!
Wątróbka z cebulą i jabłkiem to szybkie w przygotowaniu zdrowe danie z wątróbki drobiowej.
Wątróbka drobiowa jest niskokaloryczna oraz bogata w białko, liczne witaminy i składniki mineralne. Zawiera sporo m.in. witamin A i z grupy B oraz żelaza, dzięki czemu zapobiega i pomaga leczyć m.in. anemię. Dzięki dużej zawartości łatwo przyswajalnej witaminy B12 oraz żelaza, spożywanie wątróbki zapobiega anemii, zarówno z niedoboru witaminy B12, jak i z niedoboru żelaza. Spora ilości witaminy A w wątróbce drobiowej wspiera pracę narządu wzroku. Wątróbka jest również doskonałym źródłem kwasu foliowego, a ten jest szczególnie istotny podczas ciąży i jej planowania. W 100 g wątróbki znajduje się aż 588 µg kwasu foliowego.
Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i reagowania na stres. Ich niedobór może objawiać się spadkiem energii, gorszą kondycją psychiczną, nadmierną drażliwością oraz spowolnieniem metabolizmu. Dlatego warto regularnie spożywać produkty, które dostarczają witaminy z grupy B.
Jak zrobić wątróbkę drobiową z jabłkiem? Poznaj prosty przepis na wątróbkę z cebulką i jabłkiem!
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 442
Białko: 40 g
Węglowodany: 30 g
Tłuszcze: 18 g
Składniki na wątróbkę z cebulą i jabłkiem:
- Wątróbka drobiowa 5-6 średnich sztuk (200 g)
- Jabłko 1 średnia sztuka (150 g)
- Cebula 1 średnia sztuka (100 g)
- Masło klarowane 1 łyżeczka (5 g)
- Ocet balsamiczny 2 łyżki (15 g)
- Sól
- Pieprz
- Cynamon
- Chilli
Przygotowanie wątróbki z cebulą i jabłkiem:
Krok 1: Jabłko umyj i pokrój na ćwiartki. Obierz ze skórki oraz usuń gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę przekrój wzdłuż na pół.
Krok 2: Cebulę obierz i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej masło i po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 3: Dodaj jabłko i ocet balsamiczny. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cynamonem i chilli. Smaż jeszcze przez kilka minut, ciągle mieszając.
Krok 4: Wątróbkę oczyść (usuń ewentualne błony, żyły itp.). Następnie dodaj wątróbkę do jabłka i smaż na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Co chwilę mieszaj i przewracaj wątróbkę na drugą stronę.
Krok 5: Przełóż na talerz. W razie potrzeby ponownie dopraw solą.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: przepis na wątróbkę z jabłkiem, wątróbka z jabłkiem i cebulą duszona, jak zrobić wątróbkę drobiową z jabłkiem, wątróbka drobiowa z jabłkiem, wątróbka z cebulą i jabłkiem kcal, wątróbka drobiowa z jabłkiem bez mąki, jak zrobić wątróbkę przepis, wątróbka drobiowa przepis z jabłkiem, watrobka przepisy dietetyczne, pomysł na wątróbkę drobiową przepis, co zrobić z wątróbki drobiowej, wątróbka przepis bez mąki, wątróbka z cebulką i jabłkiem, wątróbka z cebulką i jabłkiem kalorie, wątróbka z jabłkiem smażona, wątróbka drobiowa smażona z jabłkiem przepis, jak zrobić wątróbkę drobiową, proste przepisy na wątróbkę, wątróbka dietetyczny przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: