Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja

Wegański burger z ciecierzycą i sosem musztardowym

Burger z cieciorką i sosem musztardowym to prosty pomysł na wegański obiad. Jak zrobić wegańskiego burgera? Poznaj prosty przepis na burgera z ciecierzycy!

Burger z ciecierzycą i sosem musztardowym to prosty i szybki w przygotowaniu wegański posiłek typu zdrowy fast food.
Do przygotowania tego pysznego posiłku potrzebujesz bułkę do burgera, marchew, sałatę, musztardę, sok z cytryny, oliwę oraz składniki do przygotowania kotleta z ciecierzycy, czyli cieciorkę konserwową, mąkę z ciecierzycy, olej kokosowy i przyprawy.
Cieciorka dostarcza mnóstwo składników mineralnych, takich jak witaminy oraz mikroelementy. Warto zaznaczyć, że jest również bogatym źródłem białka.
Marchew jest doskonałym źródłem witaminy C, E, K i witamin z grupy B oraz minerałów m.in. potasu, wapnia, fosforu, sodu i magnezu.
Więcej dietetycznych przepisów na szybkie i proste w przygotowaniu posiłki odpowiednie dla różnych rodzajów diet oraz w różnych smakach znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 492
Białko: 20 g
Węglowodany: 71 g
Tłuszcze: 15 g

Składniki na 1 porcję wegańskiego burgera z ciecierzycą i sosem musztardowym:

  • Bułka do burgera 1 sztuka (50 g)
  • Kotlet z cieciorki sprawdź przepis 1 sztuka (około 150 g)
  • Marchew 1/3 małej sztuki (30 g)
  • Sałata 1-2 liście (10 g)
  • Musztarda 1 łyżeczka (5 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka (3 g)
  • Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 1 łyżeczka (4 g)
  • Oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki (2 g)

Przygotowanie wegańskiego burgera z ciecierzycą i sosem musztardowym:

  1. Liść sałaty umyj i osusz. 
  2. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. 
  3. Przygotuj sos: w naczyniu umieść musztardę, sok z cytryny i słodzik bez kalorii. Dokładnie wymieszaj. Wlej oliwę, gdy składniki będą połączone i ponownie wymieszaj. 
  4. Przygotuj kotlet z ciecierzycy (sprawdź przepis).
  5. W trakcie smażenia kotleta przekrój bułkę na pół i podgrzej ją zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu. 
  6. Gotowego kotleta zdejmij z patelni.
  7. Na dół bułki połóż liść sałaty, kotlet z cieciorki i startą marchewkę. Następnie równomiernie rozłóż sos musztardowy i przykryj drugą połówką bułki.
  8. Przełóż na talerz.

Będzie nam bardzo miło jeśli przygotujesz posiłek z naszego przepisu i dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 7 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze