Menu
Przepisy / Deser

Wegańskie czekoladowe brownie z mikrofalówki

Wegańskie czekoladowe brownie to prosty i szybki fit deser z mikrofalówki. Jak zrobić wegańskie brownie w mikrofalówce? Poznaj przepis na brownie z mikrofali!

Wegańskie czekoladowe brownie z mikrofalówki to prosty i szybki w przygotowaniu fit deser.
Do przygotowania tego pysznego ciasta potrzebujesz tylko: mąkę, słodzik bez kalorii, kakao ciemne, olej, mleko roślinne i gorzką czekoladę.
Kuchenki mikrofaloweszybszą i często prostszą alternatywą dla tradycyjnego przygotowania jedzenia. Opinie na temat przyrządzania lub podgrzewania jedzenia w mikrofalówkach są podzielone.
Jednak według między innymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) używanie kuchenek mikrofalowych jest całkowicie bezpieczne. Jeśli chodzi o straty wartości odżywczych posiłków przygotowanych w mikrofalówce, to są one porównywalne do tych w standardowych metodach obróbki termicznej.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o kuchenkach mikrofalowych to odsyłam Cię bezpośrednio na stronę WHO.
Poznaj prosty przepis na wegańskie czekoladowe brownie z mikrofalówki!
Więcej dietetycznych przepisów na szybkie i proste w przygotowaniu posiłki odpowiednie dla różnych rodzajów diet oraz w różnych smakach znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 4 min
Kalorie: 213
Białko: 4 g
Węglowodany: 17 g
Tłuszcze: 13 g

Składniki na 1 porcję wegańskiego czekoladowego brownie z mikrofalówki:

  • Mąka pszenna 2 łyżki (20 g)
  • Słodzik erytrytol 1 łyżeczka (5 g)
  • Kakao ciemne 1 łyżeczka (5 g)
  • Olej 1 łyżka (10 g)
  • Mleko sojowe (napój sojowy) 2 łyżki (20 g)
  • Czekolada gorzka 85% 1 kostka (5 g)

Przygotowanie wegańskiego czekoladowego brownie z mikrofalówki:

  1. W małym naczyniu umieść mąkę, słodzik i kakao. Wymieszaj. 
  2. Dodaj olej i mleko (możesz użyć jakiekolwiek mleko roślinne). Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej, klejącej konsystencji (bez grudek).
  3. Pokrój czekoladę na mniejsze kawałki i wrzuć do ciasta. Wymieszaj i wygładź od góry. 
  4. Naczynie z ciastem wstaw do mikrofalówki na około 1-2 min (w zależności od mocy mikrofalówki). Zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj poziom wypieczenia ciasta.
  5. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Będzie nam bardzo miło jeśli przygotujesz posiłek z naszego przepisu i dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 42 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze