Witamina A- właściwości, źródła i dawkowanie
Witamina A pełni mnóstwo istotnych funkcji w organizmie. Jaka jest główna rola witaminy A? Co jest jej najlepszym źródłem i czy można ją przedawkować? Sprawdź!
Witamina A zaliczana jest do retinoidów. Pełnią one w organizmie funkcję niezbędnego składnika odżywczego. Warto wspomnieć, że retinoidy są rozpuszczalne w tłuszczach i dlatego produkty zawierające witaminę A najlepiej spożywać w posiłkach, które dostarczają tłuszcze.
Czy są osoby, które szczególnie powinny uważać na witaminę A? Czy witamina A pomaga w leczeniu trądziku?
Istnieje wiele pytań odnośnie tej grupy organicznych związków chemicznych, a my postaramy się jak najprościej na nie odpowiedzieć.
Jakie są najważniejsze właściwości witaminy A?
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Jest niezbędna do prawidłowego procesu widzenia
- Może zapobiegać rozwojowi nowotworów
- Poprawia wygląd skóry oraz wspomaga leczenie trądziku
- Bierze udział w syntezie białek i w przemianach lipidów (tłuszczów)
- Sprzyja zdolności regeneracyjnej komórek
- Uczestniczy w prawidłowym przebiegu procesów wzrostowych
Witamina A występuje jako retinol w produktach pochodzenia zwierzęcego i w formie prowitaminy A (beta-karotenu) w produktach pochodzenia roślinnego. Związki te mają różną aktywność biologiczną.
Warto również zaznaczyć, że witamina A jest odporna na działanie wysokiej temperatury, ale kontakt z miedzią lub żelazem powoduje jej zanik.
Co jest najlepszym źródłem witaminy A?
- Tran
- Podroby
- Bataty
- Marchew
- Jarmuż
- Dynia
- Szpinak
- Mleko
- Ser żółty
- Żółtko jaj
- Masło
- Pomidory
- Papryka czerwona
- Brokuł
- Wołowina
- Mięso drobiowe
- Ryby
- Jogurt
- Kefir
- Sałata rzymska
- Roszponka
- Melon
Zalecana dzienna dawka do spożycia witaminy A wynosi w przypadku zdrowych dorosłych osób: dla kobiet- 700 µg RAE (kobiety ciężarne- 770 µg RAE i kobiety karmiące- 1300 µg RAE), a dla mężczyzn- 900 µg RAE (wartości podane w mikrogramach równoważnika retinolu).
Przy odpowiednio zbilansowanej diecie bardzo trudno o niedobór witaminy A – tym bardziej, że jest odkładana w tkance tłuszczowej i wątrobie.
Jednak jej nadmiar może być szkodliwy, szczególnie dla kobiet w ciąży. Przedawkowanie tej witaminy może spowodować rozwój wad wrodzonych u płodu.
Warto dodać, że wzrost zapotrzebowania na witaminę A występuje u osób m.in. podczas długotrwałego stresu i infekcji, z chorobami układu pokarmowego oraz przy stosowaniu diety zawierającej zbyt małe ilości tłuszczu.
Niedobór witaminy A w organizmie może być spowodowany: zaburzeniem wchłaniania witaminy A (może mieć ono różne podłoże dlatego należy je zdiagnozować), zbyt ubogą dietą, paleniem tytoniu i piciem alkoholu.
Jakie są objawy i skutki niedoboru witaminy A?
- Bardzo przesuszona skóra na łokciach, kolanach, ramionach i udach
- Niedowidzenie o zmierzchu i w nocy (tzw. kurza ślepota)
- Suchość gałki ocznej (brak łez)
- Zmniejszona odporność na infekcje
- Zahamowanie wzrostu
- Zmiany w układzie nerwowym
- Zaburzenia miesiączkowania i płodności
- Dzwonienie w uszach
Witamina A w nadmiernych ilościach jest toksyczna.
Jakie są objawy i skutki nadmiaru witaminy A?
- Drażliwość
- Zaburzenia żołądkowo-jelitowe
- Zmiana zabarwienia skóry
- Powiększenie wątroby i śledziony
- Świąd skóry
- Bóle głowy
- Światłowstręt
- Drgawki
- Łamliwość paznokci i wypadanie włosów
Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin, ale dopiero na przełomie XIX i XX wieku udało się ustalić związek między nieprawidłowym odżywianiem a rozwojem głównego objawu niedoboru witaminy A – niedowidzenia o zmierzchu i w nocy.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- wpis: wit A właściwości, witamina A źródła, jaka jest dzienna dawka witaminy A, objawy niedoboru witaminy A, witaminy w diecie człowieka, witaminy w diecie
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Świetny artykuł. Naprawdę warto wiedzieć które produkty co “zawierają” tzn jakie witaminy, minerały. Super 🙂
Bardzo dziękuję 🙂 Cieszę się, że się podoba. Pozdrawiam serdecznie
Super, że wspominacie o takich rzeczach bo wiele ludzi nie zwraca uwagi na odpowiednie ilości witamin i mikroelementów w diecie. A jest to podstawa w dbaniu o siebie. Dziękuję, bardzo mi pomagacie w mojej zmianie ❤️
Bardzo się cieszę! Dzięki za taki miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Rzeczywiście witamina A jest bardzo ważna, a często zapominam o niej w diecie. Muszę jeść więcej produktów, które ją zawierają 🅰️🙌🏻
Oj, tak- warto dbać o dobrze zbilansowaną dietę. ☺️ Świetne samopoczucie gwarantowane! 😉