Zrobisz go z jednego banana. A smakuje lepiej niż sklepowy

Domowy budyń bananowy jest szybki w przygotowaniu i niesamowicie pyszny. Jak zrobić domowy budyń bananowy? Poznaj prosty przepis na budyń z bananem!
Domowy budyń bananowy to deser, który naprawdę potrafi zaskoczyć. Jest prosty w przygotowaniu, a przy tym pyszny i pełen wartości odżywczych. Wystarczy jeden dojrzały banan, żeby stworzyć kremową, gładką i naturalnie słodką bazę, która smakuje lepiej niż większość gotowych budyniów ze sklepu.
Banan nadaje deserowi nie tylko słodycz i aksamitną konsystencję, ale też dostarcza witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także potas i magnez, czyli składniki które wspierają serce, układ nerwowy i dobre samopoczucie. Dzięki błonnikowi syci na dłużej i pomaga też utrzymać prawidłowe trawienie.
Budyń można przygotować na mleku krowim lub roślinnym. Oba warianty świetnie komponują się z bananem i tworzą delikatny, ale pożywny deser. Jeśli chcesz urozmaicić smak, możesz dodać odrobinę kakao, cynamonu, nasiona chia lub łyżkę jogurtu naturalnego dla jeszcze bardziej kremowej konsystencji. To szybki sposób na zdrową przekąskę, która sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na słodkie zakończenie dnia.
Jak zrobić budyń bananowy? Poznaj prosty przepis na domowy budyń bananowy!
Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 226
Białko: 6 g
Węglowodany: 43 g
Tłuszcze: 2 g
Składniki na domowy budyń bananowy:
- Banan – 1 duża sztuka (120 g)
- Mleko 2% – niecałe 2/3 szklanki (150 g)
- Skrobia kukurydziana / Skrobia ziemniaczana – 1 łyżka (10 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – opcjonalnie
- Kurkuma – opcjonalnie
Przygotowanie domowego budyniu bananowego:

Krok 1: W pojemniku do blendera umieść połowę mleka, obranego i pokrojonego w mniejsze kawałki banana oraz opcjonalnie szczyptę kurkumy. Zblenduj na jednolitą masę. Warto wykorzystać w tym przepisie mocno dojrzałego banana, który będzie znacznie słodszy. Masę przełóż do rondelka.

Krok 2: Resztę mleka wlej do szklanki. Dodaj skrobię i opcjonalnie słodzik (szczególnie jeśli nie użyjesz zbyt słodkiego banana). Dokładnie rozmieszaj, aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji (bez grudek).

Krok 3: Rondelek ze zblendowanym bananem postaw na średnim ogniu. Podgrzej zawartość, cały czas mieszając trzepaczką kuchenną lub widelcem.

Krok 4: Gdy zawartość rondelka zacznie lekko bulgotać, zmniejsz ogień. Dokładnie zamieszaj mleko ze skrobią, żeby skrobia nie została na dnie, a potem wlej je cienką strużką do rondelka, cały czas mieszając. Po połączeniu składników zwiększ ogień do średniego i gotuj, aż budyń zgęstnieje. Na końcu zdejmij z ognia. Jeśli pojawią się grudki, rozetrzyj je trzepaczką lub łyżką.

Krok 5: Gotowy budyń przełóż do miseczki. Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić domowy budyń bez jajek, jak zrobic domowy budyn bananowy, budyń przepis, domowy budyń bez jajek, domowy budyń przepis, budyń domowy przepis bez cukru, budyń domowy kcal, budyń domowy przepis, budyń domowy przepis z kaloriami, jak zrobić domowy budyń, jak zrobić budyń bananowy, jak zrobić budyń z bananów, przepis na budyń bananowy, deser z banana, budyń domowy, domowy budyń przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: