Zupa krem z kalafiora i cieciorki
Zupa krem z kalafiora i cieciorki to prosta dietetyczna zupa. Jak zrobić krem kalafiorowy? Poznaj prosty przepis na zupę krem z kalafiora i cieciorki!
Zupa krem z kalafiora i cieciorki to prosty i szybki w przygotowaniu posiłek o bardzo ciekawym smaku.
Cieciorka to wartościowy produkt o wysokiej zawartości białka. To roślinne białko może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest również bogatym źródłem „dobrych” węglowodanów, witamin A, C, E i z grupy B, oraz wielu związków mineralnych, m.in. żelaza, miedzi, cynku, wapnia czy magnezu. Cieciorka jest też źródłem antyoksydantów, które neutralizują niekorzystne działanie wolnych rodników.
Jak zrobić zupę krem z kalafiora i cieciorki? Poznaj prosty przepis na krem kalafiorowy z mleczkiem kokosowym!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 539
Białko: 19 g
Węglowodany: 58 g
Tłuszcze: 34 g
Składniki na 1 porcję zupy kremu z kalafiora i cieciorki:
- Kalafior 1 średnia sztuka (400 g)
- Cieciorka konserwowa 1/2 opakowania (120 g)
- Marchew 1 średnia sztuka (80 g)
- Mleko kokosowe 1/2 szklanki (100 g)
- Cebula 1 mała sztuka (50 g)
- Imbir 1 kawałek (10 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Masło klarowane / Olej kokosowy 1 łyżeczka (4 g)
- Sól
- Pieprz
- Curry
- Kurkuma
Przygotowanie zupy kremu z kalafiora i cieciorki:
- Cebulę i czosnek obierz oraz drobno pokrój.
- Imbir umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Marchew umyj, obierz i pokrój w średniej grubości plastry.
- Kalafiora obierz z liści, podziel na mniejsze kawałki i umyj.
- W garnku rozgrzej tłuszcz. Po chwili wrzuć cebulę, czosnek i imbir. Dodaj około 1/2-1 łyżeczkę curry i około 1/3 łyżeczki kurkumy. Smaż na umiarkowanym ogniu przez kilka minut, co chwilę mieszając.
- Następnie dodaj kalafiora i marchew. Dolej taką ilość wody, aby przykryć około 3/4 zawartości garnka.
- Duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, czyli przez około 10-15 minut. W razie potrzeby dolej trochę wody lub odlej nadmiar tuż przed blendowaniem.
- Pod koniec gotowania dodaj mleczko kokosowe i odcedzoną cieciorkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Rozdrobnij wszystko ręcznym blenderem. Jeśli uznasz, że zupa jest zbyt gęsta to dolej trochę wody i wymieszaj.
- Nałóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić zupę krem z kalafiora i cieciorki, jak zrobić zupę krem z kalafiora, jak zrobić zupę krem z cieciorki, jak zrobić zupę krem z ciecierzycy, przepis na krem kalafiorowy z mleczkiem kokosowym, krem kalafiorowy z mlekiem kokosowym, jak zrobić krem kalafiorowy, jak zrobić krem z kalafiora, jak zrobić krem z cieciorki, fit przepisy z kalafiora, fit dania z cieciorki, zupa krem na kolacje dieta, zupa z mleczkiem kokosowym i curry, zupa z mleczkiem kokosowym i imbirem
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: