Chcesz gładką cerę i zdrowy blask? Ta zupa działa lepiej niż filtr upiększający

Krem z marchewki to dietetyczna zupa krem. Jak zrobić zupę krem z marchewki? Poznaj prosty przepis na zupę krem z marchewki!
Chcesz gładką cerę i zdrowy blask? Ta zupa działa lepiej niż filtr upiększający. Zupa krem z marchewki to nie tylko szybkie, lekkie i rozgrzewające danie. To również codzienna porcja składników, które wspierają skórę, trawienie i samopoczucie, a wszystko w formie pysznego, jedwabistego kremu.
Marchew jest jednym z tych warzyw, które naprawdę „robi robotę”. Dostarcza witaminę C i E wspomagające produkcję kolagenu i chroniące przed wolnymi rodnikami, a także witaminę K i witaminy z grupy B niezbędne do regeneracji i utrzymania zdrowej, promiennej skóry. Do tego potas, wapń, fosfor i magnez, czyli minerały, które wspierają nawodnienie komórek, pracę układu nerwowego i metabolizm.
Warto wiedzieć, że czas gotowania marchwi wpływa nie tylko na jej smak i konsystencję, ale też na indeks glikemiczny. Im dłużej jest gotowana, tym wyższy poziom cukru we krwi może powodować po zjedzeniu, co oznacza szybszy głód i mniej stabilną energię. Dlatego najlepiej gotować ją krótko, ponieważ zupa będzie wtedy nie tylko zdrowsza, ale i bardziej sycąca.
To idealny wybór, jeśli chcesz zjeść coś ciepłego, lekkiego i pełnego witamin, a przy okazji zadbać o wygląd od środka.
Jeśli wolisz bardziej aromatyczne zupy kremy marchewkowe – sprawdź przepis na zupę krem z marchewki z mlekiem kokosowym.
Jak zrobić krem marchewkowy? Poznaj prosty przepis na krem z marchewki!
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 198
Białko: 9 g
Węglowodany: 37 g
Tłuszcze: 5 g
Składniki na zupę krem z marchewki:
- Marchew – 4 średnie sztuki (400 g)
- Cebula – 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Pieprz
- Woda
Przygotowanie zupy kremu z marchewki:

Krok 1: Marchewki umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki (około 2 cm).

Krok 2: Cebulę i czosnek obierz oraz drobno pokrój. W garnku rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.

Krok 3: Następnie włóż do garnka pokrojoną marchewkę i dolej taką ilość wody, aby przykryć około 3/4 zawartości garnka. Duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, czyli przez około 10-15 minut. W razie potrzeby dolej trochę wody lub odlej nadmiar tuż przed blendowaniem.

Krok 4: Gdy marchewka będzie już miękka, rozdrobnij wszystko ręcznym blenderem. Jeśli uznasz, że zupa jest zbyt gęsta to dolej trochę wody i wymieszaj. Spróbuj i dopraw według uznania solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj lub ponownie zblenduj.

Krok 5: Nałóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: zupa marchewkowa, zupa z marchwi przepis, krem z marchewki kcal, jak zrobić zupę krem z marchewki, krem z marchwi przepis, jak zrobić krem z marchwi, jak ugotować krem z marchwi, jak zrobic krem z marchewki, jak zrobic zupe z marchewki, przepis na zupę krem z marchewki, przepis na zupę krem z marchewek
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: