Rozgrzewa, odżywia i wspiera odchudzanie. A smakuje jak od szefa kuchni

Zupa krem z pieczonej papryki z jogurtem to prosta w przygotowaniu zupa z papryki. Jak zrobić krem z papryki? Poznaj przepis na zupę paprykową z jogurtem!
Zupa krem z pieczonej papryki z jogurtem to przykład dania, które łączy smak rodem z dobrej restauracji z prostotą i wartościami odżywczymi domowej kuchni. Ma przyjemnie kremową konsystencję, intensywny aromat pieczonej papryki i lekki charakter, który idealnie syci. A to wszystko z kilku podstawowych składników i bez zbędnych kalorii.
Pieczona papryka to prawdziwa skarbnica witamin, zwłaszcza A, E i kwasu foliowego. Jej obróbka w piekarniku umożliwia nie tylko wydobyć smak, ale też zachować większość składników odżywczych. To warzywo, które wspiera odporność, poprawia kondycję skóry i działa przeciwzapalnie, więc jest idealnym elementem diety wspierającej odchudzanie.
Dodatek jogurtu typu skyr nie tylko wzbogaca zupę dobrze przyswajalnym białkiem i wapniem, ale także łagodzi ostrość papryki i nadaje daniu lekko kwaśny, świeży akcent. Skyr korzystnie wpływa na trawienie, mikrobiom i odporność, a dzięki wysokiej zawartości białka zwiększa uczucie sytości.
To świetna propozycja na lekki obiad lub kolację, która nie obciąża żołądka, dostarcza wiele cennych składników i powoduje, że zdrowe jedzenie naprawdę smakuje jak coś wyjątkowego.
Jeśli wolisz krem paprykowy bez dodatków – sprawdź przepis na zupę krem z pieczonej papryki.
Jak zrobić zupę krem z pieczonej papryki z jogurtem? Poznaj prosty przepis na zupę krem z papryki z jogurtem!
Czas przygotowania: 25 min + czas studzenia
Kalorie: 263
Białko: 14 g
Węglowodany: 34 g
Tłuszcze: 11 g
Składniki na zupę krem z pieczonej papryki z jogurtem:
- Papryka czerwona – 2 duże sztuki (400 g)
- Cebula – 1 średnia sztuka (100 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g)
- Jogurt naturalny skyr – 2/3 opakowania (100 g)
- Sól
- Pieprz
- Woda
Przygotowanie zupy kremu z pieczonej papryki z jogurtem:

Krok 1: Piekarnik rozgrzej do 220 st. C. Papryki umyj, osusz i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie włóż do piekarnika na 10-15 min. W trakcie pieczenia kilka razy je przewracaj, aby były równomiernie przypieczone.

Krok 2: Przypieczone papryki przełóż do miski i przykryj folią spożywczą lub aluminiową. Odłóż do wystudzenia. W ten sposób papryka będzie parowała w zamknięciu i skórka łatwo z niej zejdzie. Przestudzone papryki wyciągnij z miski. Pokrój na kilka grubych pasków, usuń części niejadalne i obierz. Następnie pokrój w mniejsze kawałki.

Krok 3: Cebulę obierz i drobno pokrój. W rondelku rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.

Krok 4: Następnie dodaj paprykę i chwilę podsmaż, cały czas mieszając. Pod koniec dodaj jogurt, dolej trochę wody (ilość dostosuj do własnych preferencji) i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.

Krok 5: Przełóż do wygodnego naczynia.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: zupa krem z papryki, krem z papryki przepis, krem z papryki kcal, zupa krem z papryki pieczonej, zupa krem z papryki przepis, krem z papryki pieczonej, krem z pieczonej papryki przepis, krem paprykowy, zupa z papryki pieczonej, zupa paprykowa krem przepis, jak zrobić krem z papryki, krem z papryki z jogurtem, przepis na zupę krem z pieczonej papryki, co można zrobić z pieczonej papryki
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: