Zupa, która smakuje jak z włoskiej restauracji. A zrobisz ją z pieczonej papryki

Zupa krem z pieczonej papryki to prosta w przygotowaniu zupa z papryki. Jak zrobić zupę krem z papryki? Poznaj przepis na zupę krem paprykową!
Zupa krem z pieczonej papryki to aromatyczne, gładkie i odżywcze danie, które zachwyca intensywnym smakiem i prostotą przygotowania. Jej aksamitna konsystencja i lekko słodkawy posmak pieczonej papryki powodują, że to jedna z tych zup, do których chętnie się wraca, niezależnie od pory roku.
Papryka to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Należy do warzyw niskokalorycznych, a jednocześnie wyjątkowo odżywczych. Jest znakomitym źródłem witaminy C, która wspiera odporność, wspomaga przyswajanie żelaza i działa przeciwutleniająco. Zawiera również witaminę A ważną dla zdrowia oczu i skóry, witaminę E spowalniającą procesy starzenia, a także kwas foliowy, niezbędny m.in. dla kobiet w ciąży oraz osób dbających o regenerację organizmu i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Papryka upieczona nie tylko zyskuje intensywniejszy smak, ale także lepiej uwalnia swoje wartości odżywcze, zwłaszcza związki roślinne o działaniu przeciwutleniającym. Proces pieczenia pomaga również złagodzić jej strukturę, dzięki czemu zupa ma kremową konsystencję bez potrzeby dodawania śmietany lub mąki.
Zupa krem z pieczonej papryki świetnie smakuje zarówno sama, jak i w towarzystwie grzanek, pestek dyni, sera feta czy odrobiny oliwy z oliwek. Można ją także łatwo doprawić na ostro lub ziołowo, w zależności od nastroju. To doskonały sposób, by w prosty sposób dostarczyć sobie porcję warzyw i wesprzeć zdrowie z przyjemnością i bez wysiłku.
Jak zrobić zupę krem z pieczonej papryki? Poznaj prosty przepis na zupę krem z papryki!
Czas przygotowania: 25 min + czas studzenia
Kalorie: 195
Białko: 2 g
Węglowodany: 30 g
Tłuszcze: 10 g
Składniki na zupę krem z pieczonej papryki:
- Papryka czerwona – 2 duże sztuki (400 g)
- Cebula – 1 średnia sztuka (100 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g)
- Sól
- Pieprz
- Woda
Przygotowanie zupy kremu z pieczonej papryki:

Krok 1: Piekarnik rozgrzej do 220 st. C. Papryki umyj, osusz i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie włóż do piekarnika na 10-15 min. W trakcie pieczenia kilka razy je przewracaj, aby były równomiernie przypieczone.

Krok 2: Przypieczone papryki przełóż do miski i przykryj folią spożywczą lub aluminiową. Odłóż do wystudzenia. W ten sposób papryka będzie parowała w zamknięciu i skórka łatwo z niej zejdzie.

Krok 3: Przestudzone papryki wyciągnij z miski. Pokrój na kilka grubych pasków, usuń części niejadalne i obierz. Następnie pokrój w mniejsze kawałki.

Krok 4: Cebulę obierz i drobno pokrój. W rondelku rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.

Krok 5: Następnie dodaj paprykę i chwilę podsmaż, cały czas mieszając.

Krok 6: Pod koniec dolej trochę wody (ilość dostosuj do własnych preferencji) i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.

Krok 7: Przełóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: zupa krem z papryki kcal, zupa krem z papryki bez bulionu, krem z papryki przepis, jak zrobić zupę krem z pieczonej papryki, jak zrobić krem z papryki, jak zrobić krem z pieczonej papryki, przepis na zupę krem z papryki, krem z pieczonej papryki przepis, zupa z pieczonej papryki przepis, zupa paprykowa krem, zupa paprykowa przepis, zupa krem z papryki pieczonej, wegański krem z papryki, krem z pieczonej papryki fit, zupa krem z papryki wegańska, jak ugotować zupę krem z papryki, papryka przepisy na obiad, pieczona papryka do czego wykorzystać, przepisy na obiad z papryki, papryka przepis fit, papryka przepisy dietetyczne
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Nie przepadam za papryką, ale się skusiłam na przygotowanie tego kremu i był wprost fenomenalny! Polecam nawet jeśli ktoś nie przepada za smakiem papryki, bo ta pieczona to zupełnie inna bajka 😉