Menu
Przepisy / Śniadanie / Obiad / Kolacja

Zupa krem z pieczonej papryki

Zupa krem z pieczonej papryki to prosty w przygotowaniu dietetyczny i zdrowy posiłek. Jak zrobić zupę krem z papryki? Poznaj nasz fit przepis na krem z papryki!

Zupa krem z pieczonej papryki jest naprawdę prosta w przygotowaniu, a przy tym zdrowa, pożywna i pyszna.
Papryka jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Spożywanie tego warzywa pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. 
Upieczona papryka zachowuje niemal wszystkie właściwości zdrowotne oraz nabiera niesamowitego smaku.
Więcej dietetycznych przepisów na szybkie i proste w przygotowaniu posiłki odpowiednie dla różnych rodzajów diet oraz w różnych smakach znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 138
Białko: 2 g
Węglowodany: 25 g
Tłuszcze: 6 g

Składniki na 1 porcję zupy kremu z pieczonej papryki:

  • Papryka czerwona 2 średnie sztuki (360 g)
  • Cebula biała 1 średnia sztuka (100 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie zupy kremu z pieczonej papryki:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 250 st. C.
  2. Paprykę umyj, osusz i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie włóż do piekarnika na 10-15 min. W trakcie pieczenia kilka razy przewracaj paprykę, żeby była równomiernie przypieczona.
  3. Przypieczoną paprykę przełóż do miski i przykryj folią spożywczą lub aluminiową. Odłóż do ostygnięcia. W ten sposób papryka będzie parowała w zamknięciu i skórka łatwo z niej zejdzie.
  4. Przestudzoną paprykę wyciągnij z miski. Pokrój na kilka grubych pasków, usuń części niejadalne i obierz. Następnie pokrój w kostkę. 
  5. Cebulę obierz i drobno pokrój.
  6. Na na patelni rozgrzej oliwę.
  7. Pokrojoną cebulę usmaż na oliwie, co chwilę mieszając. Doprowadź do złotego koloru. 
  8. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną paprykę i chwilę podsmaż. 
  9. Następnie przełóż do kielicha blendera, dolej odrobinę wody mineralnej i zblenduj na gładką masę. 
  10. Spróbuj i dopraw według uznania solą oraz pieprzem. Jeśli uznasz, że zupa jest zbyt gęsta dolej trochę wody i wymieszaj.
  11. Nałóż na talerz.

Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 47 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Oliwia

Nie przepadam za papryką, ale się skusiłam na przygotowanie tego kremu i był wprost fenomenalny! Polecam nawet jeśli ktoś nie przepada za smakiem papryki, bo ta pieczona to zupełnie inna bajka 😉