Zupa, która rozgrzewa, koi żołądek i smakuje jak dzieciństwo. A wszystko za sprawą jednego składnika

Domi Zaremba
Zupa z ogórków kiszonych i śmietanki przepis

Zupa z ogórków kiszonych i śmietanki – idealna mieszanka smaku i zdrowia na każdą porę roku. Jak zrobić zupę ogórkową? Poznaj przepis na zupę z ogórków kiszonych!

Zupa z kiszonych ogórków i śmietanki to specjał, który łączy w sobie prostotę domowej kuchni z bogactwem wartości odżywczych. Jej sekret tkwi w jednym składniku, czyli kiszonych ogórkach, które nadają całości charakterystyczny, lekko kwaśny smak i czynią zupę daniem rozgrzewającym, sycącym i wyjątkowo aromatycznym.

Kiszone ogórki to nie tylko smak dzieciństwa, ale też źródło witaminy K, błonnika oraz probiotyków, które wspierają jelita i odporność. Dzięki nim zupa jest delikatna dla żołądka, a przy tym korzystnie wpływa na trawienie. Dodatek śmietanki łagodzi wyrazistość ogórków i nadaje potrawie kremową konsystencję oraz subtelny, aksamitny smak.

Zupa doskonale komponuje się z koperkiem lub świeżym szczypiorkiem, ponieważ dodają jej lekkość i świeży aromat. Podana z kromką razowego chleba może stać się pełnowartościowym, sycącym posiłkiem na chłodne dni.
Jak zrobić zupę z ogórków kiszonych? Poznaj prosty przepis na zupę ogórkową z kiszonych!


Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 346
Białko: 6 g
Węglowodany: 12 g
Tłuszcze: 31 g

Składniki na zupę z ogórków kiszonych i śmietanki:

  • Ogórki kiszone (sklepowe lub domowe) – 3-4 sztuki (200 g)
  • Marchew – 1 mała sztuka (50 g)
  • Seler – 1 plaster (30 g)
  • Śmietanka 30% – 1/2 małego opakowania (100 g)
  • Woda
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie zupy z ogórków kiszonych i śmietanki:

Zupa z ogórków kiszonych i śmietanki przepis
Przygotuj składniki

Krok 1: Ogórki odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę. Marchew i selera umyj, obierz i zetrzyj na tarce. 

Zupa z ogórków kiszonych i śmietanki przepis
W rondelku umieść składniki z wodą i przyprawami

Krok 2: W rondelku umieść ogórki, marchew, selera, liść laurowy i kulkę ziela angielskiego. Wlej wodę i wodę z ogórków w proporcji 1:1 (ilość dostosuj do własnych preferencji gęstości zupy, ale sugerowane to po około 300 g). Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj około 5-10 min. 

Zupa z ogórków kiszonych i śmietanki przepis
Na koniec dodaj śmietankę

Krok 3: Zdejmij z ognia i dodaj śmietankę. Posmakuj i opcjonalnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj. 

Zupa z ogórków kiszonych i śmietanki przepis
Nałóż na talerz

Krok 4: Przełóż na talerz.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: zupa z ogórków kiszonych bez mięsa, przepis na zupę z ogórków kiszonych, przepis na zupę ogórkowa z kiszonych ogórków, jak zrobić zupę z kiszonych ogórków, jak zrobić zupę ogórkową bez mięsa, jak zrobić zupę ogórkową krok po kroku, przepis na zupę ogórkową domową, ogórki kiszone zupa przepis, zupa z ogórków kiszonych kalorie

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 1 Ocena
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis