Zupa krem z marchewki
Krem z marchewki to dietetyczna zupa krem marchewkowa. Jak zrobić zupę krem z marchewki? Poznaj prosty przepis na zupę krem z marchewki!
Zupa krem z marchewki to proste i szybkie w przygotowaniu oraz przede wszystkim pyszne danie z marchewki.
Ta zupa krem z marchwi to chyba najprostsza wersja kremu z marchewki…
Marchew jest świetnym źródłem witaminy C, E, K i witamin z grupy B oraz minerałów m.in. potasu, wapnia, fosforu, sodu i magnezu.
Warto wspomnieć, że im marchew jest dłużej gotowana tym zwiększa się jej indeks glikemiczny. Indeks glikemiczny to procentowe określenie szybkości wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów spożywczych. A oznacza to m.in. jak długo będzie się najedzonym po spożyciu danego produktu czy posiłku.
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym bardzo szybko zaspokajają apetyt, ale równie szybko odczuwa się po ich spożyciu głód. A produkty o niskim indeksie glikemicznym dają poczucie sytości na długi czas, ponieważ poziom cukru rośnie i spada powoli. Dlatego czym krócej marchew jest gotowana, tym lepiej dla organizmu.
Jeśli wolisz bardziej aromatyczne zupy kremy marchewkowe– sprawdź przepis na zupę krem z marchewki z mlekiem kokosowym.
Jak zrobić krem marchewkowy? Poznaj prosty przepis na krem z marchewki!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 198
Białko: 9 g
Węglowodany: 37 g
Tłuszcze: 5 g
Składniki na 1 porcję zupy kremu z marchewki:
- Marchew 4 średnie sztuki (400 g)
- Cebula 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Pieprz
- Woda
Przygotowanie zupy kremu z marchewki:
- Marchewki umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki (około 2 cm).
- Cebulę i czosnek obierz oraz drobno pokrój.
- W garnku rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
- Następnie włóż do garnka pokrojoną marchewkę i dolej taką ilość wody, aby przykryć około 3/4 zawartości garnka.
- Duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, czyli przez około 10-15 minut. W razie potrzeby dolej trochę wody lub odlej nadmiar tuż przed blendowaniem.
- Gdy marchewka będzie już miękka, rozdrobnij wszystko ręcznym blenderem. Jeśli uznasz, że zupa jest zbyt gęsta to dolej trochę wody i wymieszaj.
- Spróbuj i dopraw według uznania solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj lub ponownie zblenduj.
- Nałóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: zupa marchewkowa, zupa z marchwi przepis, krem z marchewki kcal, jak zrobić zupę krem z marchewki, krem z marchwi przepis, jak zrobić krem z marchwi, jak ugotować krem z marchwi, jak zrobic krem z marchewki, jak zrobic zupe z marchewki, przepis na zupę krem z marchewki, przepis na zupę krem z marchewek
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: