Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Zupa pomidorowa z soku z jogurtem to prosta i szybka zupa dietetyczna. Jak zrobić zupę pomidorową? Poznaj prosty przepis na zupę pomidorową!
Zupa pomidorowa od lat cieszy się niesłabnącą popularnością i uznawana jest za specjał polskiej kuchni. Kojarzy się z domowym obiadem, dzieciństwem i prostotą, która nie nudzi się nawet po wielu latach. Choć przepisów na pomidorówkę jest wiele, nie każdy wie, że można ją przygotować inaczej niż zwykle. Zamiast przecieru, koncentratu lub świeżych pomidorów, wystarczy dobrej jakości sok pomidorowy. To rozwiązanie na zaoszczędzenie czasu, ale też intensywny smak bez zbędnych dodatków.
Pomidorowa na soku wyróżnia się gładką konsystencją i mocnym aromatem, który nie potrzebuje wielu przypraw, by zachwycić. Wystarczy podsmażona cebula, odrobina masła klarowanego oraz przyprawy, które wydobywają smak pomidorów i wprowadzają do całości ciepły, lekko dymny posmak. W tej roli idealnie sprawdza się słodka papryka w wersji wędzonej. To ona nadaje jesienno-zimowy styl i powoduje, że ten smak jeszcze bardziej wciąga. Przygotowanie tej zupy trwa zaledwie kilkanaście minut i wymaga jedynie blendera, ale jeśli go nie masz to możesz pominąć ten krok.
Zamiast tradycyjnej śmietany warto sięgnąć po skyr. To gęsty, naturalny jogurt z wysoką zawartością białka i niewielką ilością tłuszczu, który świetnie sprawdza się również w daniach na ciepło. Nadaje zupie delikatną kremowość i lekki jogurtowy posmak. W takiej formie pomidorowa jest lekkostrawna, niskokaloryczna i sycąca, więc jest idealnym posiłkiem zarówno na szybki lunch, jak i lekką kolację. Bez mąki, bez bulionu i bez zbędnych komplikacji.
Zupa smakuje świetnie sama, ale można ją wzbogacić ulubionymi dodatkami. Pasuje do niej ryż, makaron, pieczone warzywa, grzanki lub domowe chipsy z warzyw korzeniowych. Można też dodać klopsiki lub kawałki mozzarelli, jeśli potrzebujesz bardziej pożywnej wersji. Taki sposób przygotowania pomidorówki zadziwia prostotą i efektem końcowym. Jeśli raz spróbujesz jej z soku, to trudno będzie wrócić do bardziej czasochłonnych wersji.
Jak zrobić zupę pomidorową z soku? Poznaj łatwy przepis na zupę pomidorową!
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 160
Białko: 9 g
Węglowodany: 16 g
Tłuszcze: 6 g
Składniki na zupę pomidorową z soku ze śmietaną:
- Sok pomidorowy – 2 szklanki (500 g)
- Cebula biała – 1 mała sztuka (50 g)
- Jogurt naturalny skyr – 2 czubate łyżki (50 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (5 g)
- Pieprz
- Wędzona słodka papryka
Przygotowanie zupy pomidorowej z soku ze śmietaną:

Krok 1: Cebulę obierz i drobno pokrój. W rondelku rozgrzej masło. Po chwili wrzuć cebulę i podsmaż kilka minut, co chwilę mieszając.

Krok 2: Następnie wlej sok pomidorowy i przypraw szczyptą pieprzu oraz wędzonej słodkiej papryki. Gotuj 15 min.

Krok 3: Po upływie wskazanego czasu dodaj jogurt i zblenduj ręcznym blenderem, aż do rozdrobnienia cebuli.

Krok 4: Wyłóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: zupa pomidorowa kcal, zupa pomidorowa przepis, prosta zupa pomidorowa, szybka zupa pomidorowa przepis, przepis na zupę pomidorową, pomidorówka przepis, jak zrobić zupę pomidorową, zupa z soku pomidorowego
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: