Pizza z salami z patelni
Pizza z salami z patelni to pyszny i bardzo prosty dietetyczny obiad. Jak zrobić pizzę na patelni? Poznaj prosty przepis na pizzę z patelni fit!
Pizza z salami z patelni to bardzo prosta i szybka wersja pizzy pieczonej- bez długiego wyrabiania ciasta i bez oczekiwania na jego wyrośnięcie.
Pizza z patelni świetnie smakuje i ma odpowiednią konsystencję. Jej ogromnymi zaletami są czas przygotowania, który wynosi tylko 15 min oraz całkiem niska jak na pizzę kaloryczność- tylko 744 kcal na całkiem sporą porcję.
Jak zrobić pizzę z patelni? Poznaj prosty przepis na pizzę z salami z patelni!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 744
Białko: 27 g
Węglowodany: 82 g
Tłuszcze: 32 g
Składniki na 1 porcję pizzy z salami z patelni:
- Mąka pszenna 10 łyżek (100 g)
- Ser żółty o zawartości tłuszczu 17-18% 1 kawałek (50 g)
- Wędlina salami 4 plastry (24 g)
- Ketchup 1 czubata łyżka (25 g)
- Czosnek świeży lub suszony 1 ząbek lub 1/2 łyżeczki (5 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (2 g)
- Sól
- Pieprz
- Suszona bazylia
- Oregano
Przygotowanie pizzy z salami z patelni:
- W miseczce umieść mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj.
- Dodaj połowę oliwy i ciepłą wodę w ilości około 1:2 (woda:składniki). Wodę najlepiej dodawaj stopniowo, aby nie dodać jej za dużo i aby ciasto nie było zbyt klejące. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć dłońmi. Wyrabiaj do otrzymania jednolitej, elastycznej masy. W razie gdyby ciasto było zbyt klejące- dodaj więcej mąki.
- Wyrobione ciasto przełóż na delikatnie obsypany mąką blat. Uformuj dłońmi równomiernej grubości placek. Średnicę placka dostosuj do wymiaru patelni w której będziesz przygotowywać pizzę (w razie potrzeby podziel ciasto na części i usmaż oddzielnie).
- Przygotuj sos do pizzy: w miseczce umieść ketchup i przeciśnięty przez praskę czosnek (lub suszony czosnek). Dopraw do smaku pieprzem, suszoną bazylią i oregano.
- Ser zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
- Na patelni równomiernie rozprowadź resztę oliwy. Rozgrzej patelnię na umiarkowanym ogniu.
- Przełóż przygotowany placek na rozgrzaną patelnię. Smaż do momentu lekkiego zarumienienia oraz delikatnego stwardnienia, czyli przez około 4-5 min. Pilnuj, aby nie przypalić placka. Następnie przewróć na drugą stronę.
- Od razu po przewróceniu placka posmaruj go sosem i posyp startym serem. Na górze rozłóż salami.
- Patelnię przykryj pokrywką i smaż do momentu, aż spód się zarumieni a ser rozpuści (kolejne 4-5 min).
- Przełóż na talerz i zjedz od razu po przygotowaniu.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: pizza z patelni kcal, pizza z salami kalorie, prosty przepis na pizze bez wyrastania, pizza bez wyrabiania, pizza przepis szybki, dietetyczna pizza z patelni, fit pizza z patelni kcal, prosta pizza bez drożdży, pizza przepis krok po kroku, pomysł na pizzę, przepis na pizzę z patelni
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: