Gotowana fasolka szparagowa
Gotowana fasolka szparagowa to prosty i szybki posiłek dietetyczny. Jak ugotować fasolkę szparagową? Poznaj prosty przepis na fasolkę szparagową z masłem!
Gotowana fasolka szparagowa to prosty i szybki w przygotowaniu posiłek dietetyczny.
Fasolka szparagowa w takiej wersji smakuje naprawdę świetnie zarówno sama oraz jako dodatek do innych posiłków.
Fasolka szparagowa jest cennym źródłem wielu witamin i składników odżywczych m.in. witamin A, z grupy B, C, E, błonnika, przeciwutleniaczy czy magnezu.
Jak ugotować fasolkę szparagową? Poznaj prosty przepis na fasolkę szparagową z masłem!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 161
Białko: 4 g
Węglowodany: 10 g
Tłuszcze: 10 g
Składniki na 1 porcję gotowanej fasolki szparagowej:
- Fasolka szparagowa 2 garści (200 g)
- Masło klarowane 1 łyżka (10 g)
- Sól
Przygotowanie gotowanej fasolki szparagowej:
- Fasolkę umieść w durszlaku i przepłucz zimną wodą. Następnie małym nożykiem odetnij obydwa końce każdej fasolki (staraj się obciąć jak najmniej, aby podczas gotowania woda nie dostawała się do środka).
- Gotowe strączki przełóż do garnka. Wlej zimną wodę w proporcji około 3:1 (woda:fasolka) i dodaj szczyptę soli. Garnek przykryj pokrywką. Po zagotowaniu zmniejsz ogień na taki, aby fasolka tylko delikatnie się gotowała.
- Fasolkę gotuj do miękkości, czyli przez około 5-12 min żółtą lub 8-18 min zieloną. Czas gotowania zależny jest od odmiany oraz od młodości strączków fasolki. Po upływie 5/8 min ostrożnie wyciągaj co jakiś czas strączek i sprawdzaj czy miękkość jest odpowiednia.
- W rondelku lub na patelni rozpuść na małym ogniu masło.
- Gotową fasolkę odcedź na sitku/durszlaku i od razu przelej zimną, bieżącą wodą.
- Fasolkę przełóż na talerz. Polej masłem i dopraw do smaku solą.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: jak ugotować fasolkę szparagową, jak ugotować fasolkę szparagową do obiadu, przepis na fasolkę szparagową, jak gotować fasolkę szparagową, fasolka z masłem kcal, fasolka szparagowa z masłem, fasolka szparagowa gotowanie, fasolka szparagowa jak zrobić, przepisy na fasolkę szparagową
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: