Wigilijny sos grzybowy
Wigilijny sos grzybowy to uniwersalny dodatek do posiłków. Jak zrobić wigilijny sos grzybowy? Poznaj prosty przepis na wigilijny sos grzybowy na ciepło!
Wigilijny sos grzybowy to prosty i szybki w przygotowaniu dodatek do posiłków. Jest niezwykle uniwersalny i naprawdę pyszny.
Sos grzybowy to idealny dodatek do ryb, mięs, placuszków, makaronu czy ziemniaków.
Jak zrobić sos grzybowy? Poznaj prosty przepis na sos z suszonych grzybów!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 15 min + czas moczenia grzybów
Kalorie: 201
Białko: 5 g
Węglowodany: 23 g
Tłuszcze: 11 g
Składniki na 2 porcje wigilijnego sosu grzybowego:
- Grzyby suszone mix 1 garść (10 g)
- Cebula biała 1 mała sztuka (50 g)
- Mąka pszenna 2 łyżki (20 g)
- Masło klarowane 1 łyżka (10 g)
- Zioła prowansalskie
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie wigilijnego sosu grzybowego:
- Suszone grzyby umieść w naczyniu i zalej wrzątkiem. Ilość wody dostosuj w taki sposób, aby było jej kilka cm ponad zawartość naczynia. Odstaw na około 30 min.
- Następnie odcedź grzyby i drobno je pokrój.
- Cebulę obierz i drobno pokrój.
- W rondelku rozgrzej masło. Po chwili wrzuć cebulę i 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
- Następnie dodaj grzyby i wlej 1 szklankę wody. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj przez 10 min, co chwilę mieszając.
- Do szklanki wlej trochę wody (około 1/3 wysokości) i dodaj mąkę. Dokładnie rozmieszaj.
- Do rondelka wlej cienką strużką wodę z dodatkiem mąki (tuż przed wlaniem ponownie zamieszaj, aby nic nie zostało na dnie), cały czas mieszając średnim tempem.
- Gdy wszystkie składniki będą połączone, nadal mieszaj i zwiększ ogień na średnią moc. Mieszaj sos do zagotowania i zgęstnienia. Po chwili wyłącz ogień. Sos nie powinien mieć żadnych grudek. W razie pojawienia się grudek spróbuj się ich pozbyć za pomocą rózgi kuchennej- możesz jej używać zamiast łyżki przez cały czas mieszania sosu w garnku.
- Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Sos zjedz na ciepło.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: wigilijny sos grzybowy z suszonych grzybów, sos grzybowy wigilijny bez śmietany, wigilijne potrawy sos grzybowy, sos grzybowy przepis, sos grzybowy z grzybów suszonych, przepis na sos grzybowy, przepis na sos z grzybów suszonych, grzyby suszone na święta, grzyby suszone przepisy, wigilijne przepisy fit, przepisy wigilijne ze zdjeciami, wigilia przepisy kulinarne tradycyjne, przepisy wigilijne wegetariańskie, przepisy na wigilię ze zdjęciami, sos na ciepło do ryby, jak zrobić sos grzybowy z grzybów suszonych, jak zrobić sos grzybowy wigilijny, łatwy przepis na sos grzybowy
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: