zupa dahl przepis

Zupa dahl

Domi Zaremba

Dahl to indyjska zupa, której głównym składnikiem jest czerwona soczewica. Jak zrobić dietetyczną zupę dahl? Poznaj nasz prosty przepis na zupę dahl!

Zupa dahl z czerwonej soczewicy to bardzo aromatyczny, pożywny i niezwykle smaczny posiłek wegański. To danie nosi również nazwy dal i dhal– my wybraliśmy nazwę, która jest najczęściej używana w regionie z którego pochodzi.
Ten gęsty i pikantny posiłek ma właściwości rozgrzewające. Podstawowymi składnikami zupy dahl są soczewica i pomidory, a przyprawami kurkuma, kumin i kolendra.
W tym przepisie świetnie sprawdzi się przyprawa garam masala, w której skład wchodzą: goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, kolendra, kumin, koper włoski, kozieradka i czarny pieprz. Wywodzi się ona z Indii, gdzie dodawana jest do wielu potraw, aby nadać im charakterystycznego aromatu. Jeśli nie posiadasz tej przyprawy to równie dobrze możesz użyć wspomnianych wcześniej przypraw: kurkumy, kuminu i kolendry.
Jak zrobić zupę dahl z czerwoną soczewicą? Poznaj prosty przepis na dietetyczną zupę dahl!


Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 477
Białko: 27 g
Węglowodany: 66 g
Tłuszcze: 7 g

Składniki na zupę dahl:

  • Czerwona soczewica 1/2 szklanki (100 g)
  • Pomidory konserwowe w puszce 1 opakowanie (400 g)
  • Imbir około 2 cm kawałek (10 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Garam masala
  • Sól
  • Pieprz
  • Woda

Przygotowanie zupy dahl:

Jak ugotować soczewicę?

Krok 1: Soczewicę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.

zupa dahl 2

Krok 2: Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. W garnku rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć imbir i czosnek. Smaż kilka minut, co chwilę mieszając.

zupa dahl 3

Krok 3: Po upływie wskazanego czasu dopraw do smaku garam masala, solą i pieprzem. Wymieszaj.

zupa dahl 5

Krok 4: Następnie dodaj pomidory (razem z sokiem), soczewicę i 1-2 szklanki wody. Gotuj około 20 min na umiarkowanym ogniu. Co chwilę mieszaj, a w razie potrzeby dolej jeszcze trochę wody.

zupa dahl 6

Krok 5: Gotową zupę przełóż na talerz.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: zupa dahl kcal, zupa dahl przepis, zupa dahl z soczewicy, zupa z czerwonej soczewicy przepis, indyjska zupa z czerwonej soczewicy przepis, zupa z czerwoną soczewicą i pomidorami, przepisy z czerwonej soczewicy, co zrobić z soczewicy przepis, soczewica czerwona przepisy zupa, zupa z soczewicy z pomidorami, jak zrobić zupę dahl, jak zrobić zupę z czerwonej soczewicy, jak ugotowac zupe z czerwonej soczewicy, przepis na zupę dahl, przepis na dahl z czerwonej soczewicy, jak zrobić dietetyczną zupę z soczewicy, przepisy z garam masala, potrawy z przyprawą garam masala, przepisy z garam masala, garam masala do czego używać, zupa z soczewicy garam masala, zupa indyjska z soczewicy, zupa indyjska przepis

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 37 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis