Ryż smażony z cebulą
Ryż smażony z cebulą to prosty i zdrowy element dietetycznego posiłku. Jak przygotować ryż podsmażony z cebulą ? Poznaj przepis na dietetyczny ryż z cebulą!
Ryż smażony z cebulą to prosty i szybki w przygotowaniu dodatek do posiłku. Świetnie komponuje się z grillowanymi warzywami, mięsem, sosami i sałatkami w różnych smakach czy nawet zupami.
W tym przepisie wykorzystałam ryż basmati, który ma niezwykle delikatne ziarna i wyrazisty smak. Ryż podsmażony z cebulą na oliwie nabiera pięknego koloru i jeszcze przyjemniejszego smaku.
Oczywiście można użyć innego ryżu, ale basmati jest moim ulubionym w takiej wersji.
Ryż basmati to świetne źródło wartościowych węglowodanów, błonnika oraz białka. Zawiera sporo składników mineralnych między innymi: cynk, selen, fosfor, żelazo, mangan i miedź. Dodatkowo wyróżnia się sporą zawartością witamin z grupy B.
Ten posiłek jest również świetnym sposobem na zużycie niewykorzystanego ugotowanego ryżu.
Jak przygotować smażony ryż z cebulą? Poznaj prosty przepis na ryż podsmażony z cebulą!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 274
Białko: 5 g
Węglowodany: 41 g
Tłuszcze: 10 g
Składniki na 1 porcję ryżu smażonego z cebulą:
- Ryż basmati 1/2 woreczka lub 5 łyżek (50 g)
- Cebula 1 mała sztuka (50 g)
- Oliwa z oliwek lub inny olej 1 łyżka (10 g)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie ryżu smażonego z cebulą:
- Ryż wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna. Zagotuj wodę w proporcji 3:1 (woda:ryż). Po chwili wrzuć ryż i dodaj szczyptę soli. Po zagotowaniu zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem i bez mieszania przez około 10-12 min. Po upływie wskazanego czasu woda powinna zostać wchłonięta (odlej jej ewentualny nadmiar).
- Cebulę obierz i pokrój w plastry.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając.
- Następnie dodaj ryż. Ponownie smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
- Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: ryż smażony przepis, ryż smażony na patelni, jak zrobić smażony ryż, ryż do obiadu przepis, pomysły na ryż do obiadu, co zrobić z nadmiarem ugotowanego ryżu, ugotowany ryż przepisy, ugotowany ryż co zrobić, ryz z cebulą przepis, ryż smażony z cebula, ryż zasmażany z cebulą, przepis na ryż z cebulą, przepisy z cebuli, przepisy z cebulą, przepisy na dania z ryżu
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: