Satay wołowy z orzechowym sosem
Satay wołowy z orzechowym sosem to malajsko-indonezyjski przysmak. Jak zrobić satay wołowy z sosem? Poznaj prosty przepis na wołowy satay z sosem orzechowym!
Satay wołowy z orzechowym sosem to specjał kuchni malajsko-indonezyjskiej.
To danie pierwszy raz zjadłam całkiem niedawno i od pierwszego kęsa totalnie mnie zachwyciło.
Po kilku próbach udało mi się w dietetyczny sposób odtworzyć ten cudowny smak.
Satay wołowy z orzechowym sosem można jeść sam lub z różnymi dodatkami, w szczególności z ryżem lub pieczywem.
Satay możesz przygotować w piekarniku lub na grillu/patelni grillowej.
Mięso wołowe to bardzo wartościowe źródło białka, składników mineralnych i witamin.
Masło orzechowe ma sporo kalorii, ale może być zdrowym elementem diety – to niezwykle bogate źródło antyoksydantów, białka, zdrowych tłuszczów, błonnika oraz wielu witamin i minerałów.
Jak zrobić satay wołowy z sosem orzechowym? Poznaj prosty przepis na satay wołowy z sosem orzechowym!
Czas przygotowania: 15 min (piekarnik) / 10 min (grill) + czas marynowania
Kalorie: 683
Białko: 50 g
Węglowodany: 15 g
Tłuszcze: 48 g
Składniki na satay wołowy z orzechowym sosem:
- Rostbef wołowy 1 mały stek (150 g)
- Imbir 1 kawałek około 2 cm (10 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol 1 łyżka (10 g)
- Sos rybny 1 łyżka (10 g)
- Sos sojowy 1 łyżka (10 g)
- Olej sezamowy 1 łyżka (6 g)
- Chilli
- Sos orzechowy (sprawdź przepis)
- Orzeszki ziemne 1 garść (30 g)
- Cebula dymka 1 średnia sztuka (20 g)
- Masło orzechowe 1 łyżka (20 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Sos sojowy 1 łyżka (10 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol 1 łyżka (10 g)
- Masło klarowane / Olej kokosowy 1 łyżeczka (5 g)
Przygotowanie satay’a wołowego z orzechowym sosem:
Krok 1: Oczyszczoną i osuszoną wołowinę włóż do zamrażalnika na około 20-30 min– mocno schłodzone mięso łatwiej się kroi. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Imbir umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
Krok 2: W naczyniu umieść imbir, czosnek, słodzik, sos rybny, olej sezamowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3: Mięso pokrój w cienkie, długie paski. Następnie wkładaj do naczynia z przygotowaną marynatą i dokładnie je obtaczaj. Włóż naczynie do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc (możesz pominąć marynowanie, ale smak dania będzie mniej wyrazisty).
Krok 4: Chwilę przed wyciągnięciem zamarynowanego mięsa z lodówki przygotuj sos orzechowy (sprawdź przepis).
Krok 5: Każdy pasek mięsa nabijaj wężykiem na patyczek do szaszłyków (możesz nabijać po kilka paseczków na jeden patyczek).
PIEKARNIK: Patyczki z mięsem przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz do prawidłowej obróbki termicznej, czyli przez około 10-12 min.
GRILL: Patyczki z mięsem włóż na mocno rozgrzany grill/patelnię grillową i grilluj do prawidłowej obróbki termicznej, czyli przez około 2-3 min z każdej strony.
Krok 6: Wyłóż na talerz i zjedz z sosem orzechowym.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: satay przepis, jak zrobić satay, satay przepis sos, jak zrobić satay wołowy, jak zrobić satay z wołowiny, satay z wołowiny przepis, jak zrobić satay z sosem orzechowym, jak zrobić satay w piekarniku, satay z piekarnika, satay z sosem orzechowym, sos sate przepis, przepis na satay, satay z wołowiny kalorie, jak zrobić satay wołowy z sosem orzechowym, szaszłyk wołowy z piekarnika, satay wołowy z sosem kalorie, szaszłyki grill przepis, przepis na szaszłyki z wołowiny
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: