Placki z tofu
Placki z tofu to proste, pożywne i pyszne placuszki z tofu na słodko. Jak zrobić placuszki z tofu? Poznaj prosty przepis na placki z tofu na słodko!
Placki z tofu to proste i szybkie w przygotowaniu danie z tofu na słodko.
Placuszki z tofu powstały całkowicie przypadkowo, gdy zostało mi trochę tofu w lodówce i miałam ochotę na coś słodkiego.
Gdy dodasz do tofu sok z cytryny powstanie zamiennik twarogu. I właśnie ten sposób wykorzystałam w moim przepisie na placki z tofu. Dzięki temu są lekko “twarogowe”.
Placki są lekkie, delikatne i naprawdę pyszne. Idealnie nadają się jako pożywny deser lub lekki posiłek. Ja zjadłam je same i smakowały świetnie, ale można je jeść z różnymi dodatkami np. dżemem, świeżymy owocami, masłem orzechowym, słodkim pudrem ze słodzika czy czekoladowym kremem z awokado.
Tofu to sprasowany twaróg, który jest otrzymywany z mleka sojowego. Jest bogatym źródłem białka, fosforu, fitohormonów i wapnia.
Jeśli lubisz placuszki z tofu na słodko– sprawdź również przepis na placki z tofu z winogronami i płatkami migdałowymi
Jak zrobić placki z tofu na słodko? Poznaj prosty przepis na placuszki z tofu!
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 473
Białko: 28 g
Węglowodany: 72 g
Tłuszcze: 20 g
Składniki na placki z tofu (około 5-7 sztuk):
- Tofu 1 opakowanie (180 g)
- Mąka (np. kukurydziana lub ryżowa) 5 łyżek (50 g)
- Mleko sojowe (napój sojowy) 1/4 szklanki (50 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol 3 łyżki (30 g)
- Sok z cytryny 3 łyżeczki (9 g)
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
- Olej kokosowy 1 łyżeczka (5 g)
- Waniliowy aromat spożywczy
Przygotowanie placków z tofu:
Krok 1: Tofu odsącz, rozdrobnij ręką i umieść w pojemniku do blendera. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Następnie dodaj mleko (możesz użyć jakiekolwiek mleko roślinne), mąkę, słodzik, proszek do pieczenia i odrobinę waniliowego aromatu spożywczego. Blenduj, aż do otrzymania gęstej masy o jednolitej konsystencji.
Krok 2: Patelnię rozgrzej na umiarkowanym ogniu. Rozpuszczaj i rozprowadzaj niewielkie ilości oleju na patelni, aby wysmażyć po kilka placków. Wykładaj po około 1 łyżce ciasta (na 1 placek). Placki wygładź z góry i smaż przez około 1-2 min na każdą stronę, aż do zarumienienia. Gotowe placki przekładaj na talerz.
Krok 3: Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: placki z tofu na słodko, tofu na słodko przepis, wegańskie placki przepis, wegańskie placuszki przepis, placki z tofu przepis, tofu na słodko przepisy, wegańskie placuszki na słodko, wegańskie placki na słodko, jak zrobić placki z tofu, przepis na placuszki z tofu, placuszki wegańskie bezglutenowe, placuszki wegańskie przepis, placki wegańskie na słodko, placki wegańskie bez jajek, placki na słodko bez jajek, placuszki na słodko fit
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: