Satay wołowy przepis

Satay wołowy

Domi Zaremba

Satay wołowy to bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie z wołowiną. Jak zrobić satay? Poznaj prosty przepis na mięso na grilla!

Satay wołowy to tradycyjny przysmak kuchni indonezyjskiej. Jest bardzo popularny w krajach azjatyckich, gdzie przede wszystkim sprzedaje się go jako street food. Przypomina klasyczny, polski szaszłyk, jednak o jego unikalnym smaku decyduje aromatyczna marynata.
Satay świetnie smakuje sam, ale można go jeść z różnymi sosami i dodatkami np. ryżem czy pieczywem.
Mięso wołowe jest źródłem wielu witamin m.in. A, E, D oraz z grupy B. Jest to również cenne źródło białka.
Jak zrobić posiłek wysokobiałkowy? Poznaj prosty przepis na danie z wołowiny!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min (piekarnik) / 10 min (grill) + czas marynowania
Kalorie: 311
Białko: 38 g
Węglowodany: 4 g
Tłuszcze: 17 g

Składniki na 1 porcję satay’a wołowego:

  • Rostbef wołowy 1 mały stek (150 g)
  • Imbir 1 kawałek około 2 cm (10 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 1 łyżka (10 g)
  • Sos rybny 1 łyżka (10 g)
  • Sos sojowy 1 łyżka (10 g)
  • Olej sezamowy 1 łyżka (6 g)
  • Chilli

Przygotowanie satay’a wołowego:

  1. Oczyszczoną i osuszoną wołowinę włóż do zamrażalnika na około 20-30 min– mocno schłodzone mięso łatwiej się kroi. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
  2. Imbir umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
  4. W naczyniu umieść imbir, czosnek, słodzik, sos rybny, olej sezamowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj. 
  5. Mięso pokrój w cienkie, długie paski. Następnie wkładaj do naczynia z przygotowaną marynatą i dokładnie je obtaczaj. Włóż naczynie do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc (możesz pominąć marynowanie, ale smak dania będzie mniej wyrazisty).
  6. Każdy pasek mięsa nabijaj wężykiem na patyczek do szaszłyków (możesz nabijać po kilka paseczków na jeden patyczek).
  7. PIEKARNIK: Patyczki z mięsem przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz do prawidłowej obróbki termicznej, czyli przez około 10-12 min. 
  8. GRILL: Patyczki z mięsem włóż na mocno rozgrzany grill/patelnię grillową i grilluj do prawidłowej obróbki termicznej, czyli przez około 2-3 min z każdej strony.
  9. Wyłóż na talerz.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: satay, szaszłyk wołowy, mięso na patyku przepis, wołowina na patyku, mięso marynowane, jaka marynata do wołowiny, przepis na rostbef, jak zrobić rostbef wołowy, przepis na rostbef z grilla, marynowana wołowina, danie indonezyjskie, satay z grilla, satay z piekarnika, szaszłyki z czego zrobić, jak marynować mięso, wołowina jak zrobić, mięso wołowe z piekarnika, mięso wołowe pomysł na obiad, mięso wołowe przepisy dietetyczne,

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 2 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis