Szarpany kurczak

Szarpany kurczak świetnie pasuje do sałatek, wrapów i obiadowych propozycji. Jak zrobić kurczaka szarpanego? Poznaj prosty przepis na szarpanego kurczaka!
Szarpany kurczak to danie pełne smaku i aromatu, idealne dla tych, którzy cenią sobie proste, ale efektowne rozwiązania kulinarne. Wykonany z delikatnej piersi kurczaka, marynowanej w mieszance sosu sojowego i ostrej srirachy. Ten przepis z piersi kurczaka dostarcza intensywne wrażenia smakowe oraz wartości odżywcze, które zadowolą każdego miłośnika dobrej, ale zdrowej kuchni.
Pierś z kurczaka jest doskonałym źródłem białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni, a także wspiera zdrowie serca. Kurczak zawiera mało tłuszczu, dlatego często sięgają po niego osoby dbające o sylwetkę. Sos sojowy nie tylko podkręca smak, ale też dostarcza antyoksydanty oraz mikroelementy, takie jak żelazo i magnez. Sriracha dodaje ostrości i lekko pobudza metabolizm, czyli jest idealna, gdy masz ochotę na coś wyrazistego, ale wspierającego odchudzanie. Natka pietruszki, nie tylko pięknie dekoruje danie, ale także dostarcza dodatkową dawkę witaminy C, żelaza i antyoksydantów.
Szarpanego kurczaka można podawać na wiele sposobów, na przykład w formie dodatku do świeżej sałatki, wypełnienie aromatycznych wrapów, czy główne danie obiadowe obok ryżu i warzyw na parze.
Odkryj przepis na szarpanego kurczaka i ciesz się bogatym, zdrowym i satysfakcjonującym posiłkiem, który z łatwością dostosujesz do swoich potrzeb i preferencji smakowych.
Jak zrobić szarpanego kurczaka? Poznaj prosty przepis na szarpanego kurczaka!
Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 350
Białko: 54 g
Węglowodany: 25 g
Tłuszcze: 6 g
Składniki na szarpanego kurczaka:
- Pierś z kurczaka – 1 średni filet (200 g)
- Sos sojowy – 3 łyżki (20 g)
- Sos rybny – 2 łyżki (20 g)
- Ocet ryżowy – 3 łyżki (20 g)
- Syrop z agawy – 1 łyżka (20 g)
- Sos sriracha – 1 łyżka (20 g)
- Olej kokosowy – 1 łyżeczka (4 g)
- Natka pietruszki – 2 łyżki (20 g)
Przygotowanie szarpanego kurczaka:

Krok 1: Pierś z kurczaka oczyść i przełóż do małego rondelka. Zalej wodą (ilość wody dostosuj w taki sposób, aby delikatnie zakryła mięso). Dodaj sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy i olej kokosowy. Dopraw do smaku pieprzem i chilli. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 min.

Krok 2: Odcedzone i lekko przestudzone mięso poszarp widelcami (lub palcami) wzdłuż włókien.

Krok 3: Mięso przełóż do miseczki. Dodaj sos sriracha, syrop z agawy i posiekane świeże zioła np. natkę pietruszki, kolendrę lub szczypiorek. Dokładnie wymieszaj.

Krok 4: Przełóż do wygodnego naczynia.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: szarpany kurczak przepis, szarpany kurczak jak zrobic, szarpany kurczak kalorie, szarpany kurczak kcal, kurczak szarpany przepis, przepis na kurczaka szarpanego, jak zrobić kurczaka szarpanego, pierś z kurczaka przepis, pierś z kurczaka azjatycki przepis, jak zrobic szarpane mieso z kurczaka, szarpane mięso z kurczaka, szarpany kurczak, kurczak szarpany
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: