Niby banalne danie z mięsem, ale każdy pyta o przepis

Bakłażan faszerowany mięsem – pełen białka i bogatych przypraw, idealny na każdą okazję! Jak zrobić bakłażana z mięsem? Poznaj przepis na faszerowanego bakłażana!
Bakłażan faszerowany mięsem to potrawa, która wygląda niepozornie, ale robi ogromne wrażenie na stole. Jest prosta do przygotowania, dlatego każdy chce poznać przepis.
To połączenie kremowego wnętrza bakłażana z aromatycznym farszem mięsnym zachwyca nie tylko smakiem, ale i korzyściami dla zdrowia. Mięso z kurczaka dostarcza sporą porcję pełnowartościowego białka, witamin z grupy B i żelaza, a przy tym zawiera niewiele tłuszczu. Dzięki temu potrawa jest sycąca i lekka, czyli idealna zarówno na domowy obiad, jak i efektowne danie dla gości.
Bakłażan to warzywo cenione za niską kaloryczność i dużą zawartość błonnika, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości. Zawiera też antyoksydanty, m.in. nasunin, który pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.
Dodatek masła klarowanego podkreśla smak farszu i nadaje mu przyjemną delikatność. Całość dopełniają przyprawy, takie jak kumin, curry, kurkuma i wędzona papryka, które wzmacniają wyrazistość oraz wspierają trawienie, odporność oraz działają przeciwzapalnie.
Faszerowany bakłażan świetnie sprawdzi się na danie główne z dodatkiem kaszy, ryżu lub świeżej sałatki. To przepis, który nie tylko łatwo zapamiętać, ale do którego z przyjemnością się wraca, bo smakuje wszystkim i zawsze się udaje.
Jak zrobić bakłażana faszerowanego mięsem? Poznaj prosty przepis na bakłażana z mięsem mielonym!
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 233
Białko: 20 g
Węglowodany: 13 g
Tłuszcze: 13 g
Składniki na bakłażana faszerowanego mięsem:
- Bakłażan – 1 średnia sztuka (200 g)
- Mięso mielone z kurczaka – 1/4 opakowania (100 g)
- Masło klarowane –1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Pieprz ziołowy
- Curry
- Kurkuma
- Kumin (kmin rzymski)
- Wędzona słodka papryka
Przygotowanie bakłażana faszerowanego mięsem:

Krok 1: Na patelni rozgrzej i rozprowadź masło. Po chwili wrzuć mięso. Dopraw do smaku solą, pieprzem ziołowym, curry, kurkumą, kuminem i wędzoną słodką papryką. Smaż do prawidłowej obróbki termicznej mięsa, czyli przez około 7-10 min. Co chwilę mieszaj i rozdrabniaj.


Krok 2: Bakłażana umyj, osusz i przetnij wzdłuż na pół. Następnie wydryluj gniazdo nasienne. Mięso przełóż do bakłażana.

Krok 3: Faszerowanego bakłażana przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i piecz do miękkości, czyli przez około 15-20 min.

Krok 4: Przełóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: bakłażan faszerowany miesem drobiowym, bakłażan faszerowany mięsem mielonym, bakłażan z mięsem przepis, bakłażan zapiekany z mięsem przepisy, bakłażan mięso przepis, bakłażan faszerowany przepis, jak zrobić bakłażana faszerowanego, jak zrobić bakłażana z mięsem mielonym, przepis na bakłażana z mięsem mielonym, przepis na bakłażana z mięsem, przepis na bakłażana z piekarnika, bakłażan z piekarnika z mięsem mielonym, bakłażan mięso mielone przepis, bakłażan mięso mielone przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: