Menu

Faszerowany ziemniak to szybkie i proste fit danie z ziemniaków. Jak zrobić faszerowane ziemniaki w piekarniku? Poznaj prosty przepis na ziemniaki z piekarnika!

Faszerowany ziemniak to pomył na proste w przygotowaniu i naprawdę smaczne fit danie bez mięsa. Jego wykonanie jest niezwykle proste i niewymagające wielu składników. Wystarczy tylko mieć pod ręką ziemniaka, ser, cebulę oraz sól i pieprz.
Ziemniak faszerowany świetnie smakuje zarówno sam, jak i z różnymi dodatkami np. sosami, dipami czy sałatkami lub jako element większych posiłków zawierających np. mięso, jajka czy ryby.
Ziemniak to skarbnica m.in. potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, prawie wszystkich witamin (ale najwięcej jest w nich witaminy C) i błonnika. Dodatkowo mają właściwości zasadotwórcze.
Jak zrobić faszerowanego ziemniaka? Poznaj prosty przepis na faszerowane ziemniaki z piekarnika!


Czas przygotowania: 55 min
Kalorie: 260
Białko: 9 g
Węglowodany: 48 g
Tłuszcze: 5 g

Składniki na faszerowanego ziemniaka:

  • Ziemniak 1 średnia lub 2 małe sztuki (250 g)
  • Ser żółty 1 kawałek lub 1 plaster (15 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie faszerowanego ziemniaka:

Faszerowany ziemniak przepis

Krok 1: Ziemniaka w skórce bardzo dokładnie umyj i osusz. Następnie nakłuj ziemniaka w kilku miejscach widelcem. Ziemniaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do rozgrzanego do 190 st. piekarnika. Piecz do średniej miękkości, czyli przez około 35-45 min (w zależności od wielkości ziemniaka). Pod koniec pieczenia przygotuj pozostałe składniki.

Faszerowany ziemniak przepis

Krok 2: Ser zetrzyj na tarce lub drobno pokrój. Cebulę obierz i drobno pokrój.

Faszerowany ziemniak przepis

Krok 3: Ziemniaka wyciągnij i odstaw do lekkiego przestudzenia. Następnie przekrój go wzdłuż na pół. Delikatnie wydrąż łyżką trochę miąższu z środka każdej połówki. W miseczce umieść rozdrobniony miąższ, ser i cebulę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

    Faszerowany ziemniak przepis

    Krok 4: Każdą połówkę ziemniaka napełnij farszem i włóż ponownie do piekarnika. Piecz do miękkości i rozpuszczenia sera, czyli przez około 10 min.

    Faszerowany ziemniak przepis

    Krok 5: Zjedz od razu po przygotowaniu. 


      Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
      – porady dietetyczne
      – przepisy na śniadanie
      – przepisy na obiad
      – przepisy na kolacje
      – przepisy na przekąski
      – przepisy na desery

      Powiązane zagadnienia- posiłek: faszerowany ziemniak przepis, faszerowany ziemniak, faszerowane ziemniaki z piekarnika, faszerowane ziemniaki przepis, ziemniak faszerowany serem, ziemniaki faszerowane z piekarnika, ziemniaki nadziewane z piekarnika, nadziewane ziemniaki przepis, jak zrobić faszerowanego ziemniaka, przepis na faszerowane ziemniaki z piekarnika, przepis na ziemniaki z piekarnika z serem

      Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


      Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

      5 44 Liczba ocen
      Ocena
      Subskrybuj
      Powiadom o
      guest

      0 komentarzy
      Informacje zwrotne w treści
      Wyświetl wszystkie komentarze