Jak zrobić idealne mac and cheese? Poznaj sekrety kremowego sosu!

Domi Zaremba
Jak zrobić idealne mac and cheese? Poznaj sekrety kremowego sosu!

Macaroni and cheese to danie, które w ostatnich latach szturmem podbija serca mieszkańców niemal wszystkich kontynentów. Niewielkich rozmiarów makaron zapieczony w gęstym sosie serowym nie tylko obłędnie smakuje, ale także jest niezwykle proste do przyrządzenia. Jak zrobić mac and cheese? Podpowiadamy!

Prosty sposób na pyszny mac and cheese

Macaroni and cheese jest nie tylko niezwykle aromatyczne oraz wybitnie smaczne, ale także banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Zawierający jedynie kilka składników przepis opracowany został najprawdopodobniej w XIX wieku na terenie Stanów Zjednoczonych, skąd trafił do krajów anglosaskich, by później bardzo szybko podbijać kolejne zakątki świata. Ogromną zaletą potrawy jest mała ilość ogólnodostępnych i stosunkowo tanich składników, co czyni mac and cheese jeszcze bardziej niesamowitym. By móc delektować się miękkim makaronem otulonym gęstym sosem serowym, wystarczy zastosować się do prostych zasad.

  • W średniej wielkości garnku ugotujcie 25 dag makaronu typu kolanka, stosując się do zaleceń umieszczonych na opakowaniu. Gdy będzie al dente, odcedźcie przez sito.
  • Na grubych oczkach tarki zetrzyjcie 180 g sera cheddar (możecie użyć mieszanki serów np. 150 g cheddara i 50 g parmezanu lub goudy).
  • Rozgrzejcie dużą, głębszą patelnię z nieprzywierającą powłoką. Na środku rozpuście kopiatą łyżkę masła, a następnie powoli dodajcie taką samą ilość mąki pszennej. Całość intensywnie mieszajcie drewnianą łyżką lub trzepaczką tak, by rozpuścić wszystkie grudki.
  • Do mąki z masłem wlejcie szklankę mleka i cały czas mieszajcie, aż do zagotowania.
  • Gdy sos zacznie gęstnieć, wrzućcie ser i nie przerywajcie mieszania, dopóki wszystkie składniki się nie połączą. Całość doprawcie niewielką ilością mielonego czarnego pieprzu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możecie dodać trochę mleka.
  • Do gotowego sosu wrzućcie odcedzony makaron, znowu wymieszajcie i od razu przekładajcie na talerze. Mac and cheese najlepiej smakuje gorące, gdy jest serwowane zaraz po przyrządzeniu.

Pyszne dodatki do mac and cheese

Mac and cheese wyróżnia się przyjemnym smakiem i aromatem, którego intensywność jest zależna od rodzaju serów, użytych podczas gotowania sosu. Duże znacznie mają także wszelkie dodatki, nadające potrawie słodkiej, słonej, pikantnej czy nawet nieco egzotycznej nuty. Macaroni and cheese często przyrządzany jest z mięsem, warzywami lub niektórymi gatunkami grzybów. Co jeszcze można dodać do potrawy?

  • Boczek wędzony – wystarczy garść pokrojonego w kostkę boczku, by klasyczny mac and cheese zamienić w prawdziwą symfonię smaków. Na obsmażonym mięsie oraz drobno siekanej cebuli przyrządzacie gęsty sos serowy, mieszacie z ugotowanym makaronem i… gotowe!
  • Kurczak – posypany przyprawami i usmażony na złoto filet lub udko również są świetnym dodatkiem do makaronu z sosem serowym. Wcześniej mięso należy poszarpać lub pokroić w niewielką kostkę.
  • Szpinak – młode listki krótko duszone na maśle z dodatkiem czosnku sprawią, że mac’n cheese będzie smakować wybornie zarówno na świeżo, jak i po krótkim zapieczeniu.
  • Pieczarki – podstawową wersję potrawy można wzbogacić o pokrojone w plastry grzyby oraz zielony groszek. Gotowy makaron warto doprawić pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
  • Pomidory – świeże lub suszone w oliwie cząstki pomidorów i makaron serowy to jest to! Odmiany koktajlowe można łączyć z boczkiem lub szpinakiem, tworząc kolorowe i bajecznie smaczne danie.

Pyszne macaroni and cheese na różne sposoby

Najczęściej mac and cheese przygotowywany jest na patelni i serwowany natychmiast po połączeniu sosu z makaronem. Jednak to pyszne danie można również przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika, by na powierzchni zyskało apetycznie chrupiącą skórkę. Aby w trakcie pieczenia składniki nie przywarły do ścian i dna, wcześniej najlepiej oprószyć je odrobiną bułki tartej, którą można również dodać na wierzch zapiekanki. Macie ochotę na eksperymenty w kuchni? Zajrzyjcie na przepisy.pl i dowiedzcie się, jak zrobić klasyczny mac’n cheese, który w kilka chwil możecie wzbogacić ulubionymi dodatkami. Smacznego!


ARTYKUŁ SPONSOROWANY

5 1 Ocena
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis