Pasztet z kurczaka
Pasztet z kurczaka to proste i zdrowe danie z kurczakiem. Jak zrobić dobry pasztet z kurczaka? Poznaj prosty przepis na pasztet z kurczaka z rosołu!
Pasztet z kurczaka to pyszne i dietetyczne danie z kurczaka z rosołu.
Pasztety to nieodłączny element kuchni polskiej. Można je przygotować na wiele sposobów i z różnych składników. Są bardzo lubiane i bardzo często pojawiają się na świątecznych stołach.
To posiłek, którego bazą jest rosół z kurczaka. W związku z tym warto połączyć ze sobą te dwa posiłki i zjeść je na przykład dzień po dniu. Do przygotowania pasztetu z kurczaka wykorzystuje się ugotowane mięso, warzywa i trochę bulionu. Jeśli chcesz zjeść rosół z mięsem i warzywami– przygotuj go z proporcjonalnie większej ilości składników, aby móc je wykorzystać w tych dwóch posiłkach.
Mój pasztet z kurczaka to dietetyczna wersja tego pysznego i niezwykle prostego w przygotowaniu posiłku. Muszę jednak uprzedzić, że pasztet drobiowy jest czasochłonny w przyrządzeniu, dlatego warto przygotować go nawet 1-2 dni przed planowanym zjedzeniem. Najpierw należy gotować warzywa i mięso przez około 1,5 godz, a następnie przez kolejne 1,5 godz piec przygotowaną z nich masę.
Pasztet z kurczakiem to świetny pomysł na posiłek lub przekąskę o każdej porze dnia (na ciepło i na zimno). Świetnie smakuje sam, z różnymi dodatkami np. skropiony oliwą (szczególnie jeśli stosuje się dietę ketogeniczną), z dodatkiem sosów o różnych nutach smakowych (doskonale komponuje się ze słodkimi i pikantnymi smakami) czy z pieczywem.
Jak zrobić pasztet z kurczaka z rosołu? Poznaj prosty przepis na pasztet z kurczaka!
Czas przygotowania: 1 godz 40 min + czas przygotowania rosołu
Kalorie: 343
Białko: 44 g
Węglowodany: 27 g
Tłuszcze: 8 g
Składniki na pasztet z kurczaka (foremka o wym. 8 x 20 cm):
- Rosół z kurczaka (sprawdź przepis)
- Pierś z kurczaka 1 mały filet (150 g)
- Marchew 1 mała sztuka (90 g)
- Pietruszka korzeń 1 średnia sztuka (80 g)
- Seler korzeń 1 kawałek (90 g)
- Por 1 kawałek (70 g)
- Cebula 1 mała sztuka (50 g)
- Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie pasztetu z kurczaka:
Krok 1: Przygotuj rosół– (sprawdź przepis).
Krok 2: Mięso oraz warzywa wyjmij z rosołu i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa i mięso umieść w pojemniku do blendera. Wbij jajko i opcjonalnie dodaj odrobinę bulionu, aby pasztet po upieczeniu był wilgotniejszy– nie należy, dodawać go zbyt wiele aby masa podczas pieczenia odpowiednio stężała (resztę bulionu przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu kilku dni do przygotowania innego posiłku). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.
Krok 3: Przygotowaną masę przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub delikatnie wysmarowanej tłuszczem. Masę wygładź z góry i włóż do rozgrzanego do 180 st. C. piekarnika. Piecz przez 90 min. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij foremkę z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Pasztet wyciągnij z foremki i pokrój dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Krok 4: Jedz na zimno lub po podgrzaniu.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić pasztet drobiowy, przepis na pasztet, pasztet z kurczaka z rosołu, pasztet z kurczaka przepis, pasztet drobiowy przepis, dietetyczny pasztet drobiowy przepis, fit pasztet z kurczaka, jak zrobić pasztet z kurczaka, jak zrobić pasztet z kurczaka bez wątróbki, jak zrobić pasztet z gotowanego kurczaka, pasztet z kurczaka bez wątróbki, pasztet z kurczakiem i warzywami, pasztet z mięsa z rosołu, przepis z wykorzystaniem kurczaka z rosołu, pasztet drobiowy kcal, jak zrobić pasztet, jak przygotować pasztet z kurczakiem
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Pyszna i lekka wersja klasycznego pasztetu, najlepszy w towarzystwie sałatki 🙈
Przygotowałam przed świętami i niestety na wigilię już go nie było. To było niebo w gębie!