Świąteczne kostki piernikowe
Świąteczne kostki piernikowe to proste fit ciasto świąteczne. Jak zrobić dietetyczne kostki piernikowe? Poznaj prosty przepis na kostki piernikowe z czekoladą!
Piernikowe kostki to pyszne słodko-pikantne świąteczne ciasto z czekoladą.
Kostki piernikowe są proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym niskokaloryczne i naprawdę smaczne.
Czekolada to produkt spożywczy, który jest wytwarzany z ziaren kakaowca. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów, m.in.: wit. A, z grupy B, E, magnezu i potasu. Głównie słynie z pozytywnego wpływu na pamięć i koncentrację; poprawy nastroju oraz pozytywnego oddziaływania na serce i układ krążenia.
Jak zrobić kostki piernikowe z czekoladą? Poznaj prosty przepis na dietetyczne kostki piernikowe!
Czas przygotowania: 50 min + czas chłodzenia
Kalorie: 699
Białko: 22 g
Węglowodany: 102 g
Tłuszcze: 21 g
Składniki na świąteczne kostki piernikowe:
- Mąka pszenna 1 szklanka (100 g)
- Dżem niskosłodzony np. śliwkowy, truskawkowy, pomarańczowy lub inny 2 łyżki (50 g)
- Kakao ciemne 1 łyżka (10 g)
- Czekolada gorzka 65% 2 kostki (10 g)
- Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
- Mleko 0,5% 1/2 szklanki (100 g)
- Masło klarowane 1 łyżka (10 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol 6 łyżek (60 g)
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
- Cynamon*
- Kardamon*
- Imbir*
- Pieprz*
- Goździki*
*możesz zastąpić przyprawą do piernika
Przygotowanie świątecznych kostek piernikowych:
Krok 1: W miseczce umieść mąkę, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę każdej przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, pieprz, goździki (lub użyj przyprawę do piernika). Wymieszaj.
Krok 2: W wysokim naczyniu np. pojemniku do blendera umieść połowę masła (powinno być miękkie) i słodzik. Wbij jajko i ubij na jednolitą oraz puszystą masę.
Krok 3: Następnie stopniowo dodawaj połowę mleka, dżem niskosłodzony (np. śliwkowy, truskawkowy, pomarańczowy lub inny) oraz wymieszane suche składniki, cały czas miksując.
Krok 4: Gdy ciasto stanie się jednolite, przełóż je do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz do wyrośnięcia i zarumienienia ciasta, czyli przez około 35-45 min. Wyciągnij z foremki i pokrój w kostki dopiero po przestudzeniu.
Krok 5: W rondelku umieść resztę mleka i masła oraz połamaną czekoladę. Podgrzej do połączenia, cały czas mieszając.
Krok 6: Płynną polewą posmaruj z góry każdą kostkę. Odstaw do zastygnięcia polewy.
Krok 7: Przechowuj w lodówce maksymalnie do kilku dni.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: dietetyczne kostki piernikowe, kostki piernikowe, ciasto z przyprawą do piernika, przepis na piernikowe kostki, przepis na kostki piernikowe, jak zrobić pierniki na święta, jak zrobić fit piernik, jak zrobić dietetyczny piernik, święta bożego narodzenia na diecie, święta na diecie przepisy, piernik szybki i prosty przepis, kostki piernikowe w czekoladzie, przepis na kostkę piernikową
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Super wyglądają. Jak nie zapomnę o tym przepisie to przygotuje je w przyszłym roku na święta 😉