Menu
Przepisy / Śniadanie

Angielskie śniadanie

Angielskie śniadanie to bardzo popularny posiłek śniadaniowy. Jak zrobić angielskie śniadanie? Poznaj prosty przepis na angielskie śniadanie!

Angielskie śniadanie to niezwykle popularny na całym świecie tradycyjny posiłek kuchni brytyjskiej. Gdy przygotowałam fasolkę w sosie pomidorowym od razu naszła mnie ochota na zjedzenie angielskiego śniadania.
Jest to jeden z niewielu śniadaniowych posiłków, który ma w swoim składzie tak zróżnicowane produkty. Znajdziesz w nim produkty strączkowe, mięsne, jajka, warzywa oraz pieczywo, najczęściej z masłem. Z racji swojej „obiadowej” kaloryczności nie jest to posiłek szczególnie dietetyczny (jeśli chodzi o śniadania), ale przygotowany w odpowiedni sposób może być pożywnym i sycącym posiłkiem.
Domowa wersja nieco różni się w smaku od tej restauracyjnej, ale jest równie pyszna. W tym posiłku możesz użyć fasolkę domową lub sklepową.
Jak zrobić angielskie śniadanie? Poznaj prosty przepis na angielskie śniadanie!
Więcej dietetycznych przepisów na szybkie i proste w przygotowaniu posiłki odpowiednie dla różnych rodzajów diet oraz w różnych smakach znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 680
Białko: 26 g
Węglowodany: 49 g
Tłuszcze: 39 g

Składniki na 1 porcję angielskiego śniadania:

  • Fasolka w sosie pomidorowym sprawdź przepis około 1/2 porcji lub 1/2 opakowania (200 g)
  • Chrupiący bekon sprawdź przepis 1 plaster (20 g)
  • Jajko kurze 1 mała sztuka (50 g)
  • Parówka wieprzowa 1 sztuka (40 g)
  • Chleb tostowy 1 kromka (25 g)
  • Pieczarki 1 średnia sztuka (15 g)
  • Pomidor 1 mała sztuka (160 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Masło 83% 1 mały plaster (5 g)

Przygotowanie angielskiego śniadania:

  1. Fasolkę podgrzej zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu (możesz użyć „fasolki w sosie pomidorowym”- sprawdź przepis).
  2. Parówkę podgrzej zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu. 
  3. Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Ostrożnie wbij jajko, uważając żeby nie wpadły żadne skorupki. Zmniejsz ogień i smaż do czasu, aż białko jajka będzie ścięte a żółtko zacznie gęstnieć. Zajmuje to około 3-4 min. Za pomocą kuchennej szpatułki lub drewnianej łopatki wyjmij gotowe jajko na talerz.
  4. Na tej samej patelni rozgrzej resztę oliwy. Po chwili włóż na patelnię umyte, osuszone i przekrojone na pół pomidora oraz pieczarkę. Smaż do zarumienienia z dwóch stron.
  5. Kromkę chleba tostowego podpiecz w tosterze lub na suchej patelni (na bardzo małym ogniu przez około 3-5 min na każdą stronę). 
  6. Wyłóż na talerz bekon (sprawdź przepis), fasolkę, parówki, jajko sadzone, podsmażonego pomidora, podsmażoną pieczarkę, chleb i masło. 
  7. Zjedz od razu po przygotowaniu. 

Będzie nam bardzo miło jeśli przygotujesz posiłek z naszego przepisu i dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 8 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze