Bananowe placki z jabłkiem

Bananowe placki z jabłkiem to prosty fit posiłek na słodko z bananem. Jak zrobić placki z jabłkami? Poznaj prosty przepis na dietetyczne placki z jabłkiem!
Delikatne, aromatyczne i pełne naturalnej słodyczy – bananowe placki z jabłkiem to idealny pomysł na szybkie, fit śniadanie lub zdrowy deser. Przygotujesz je w chwilę, a ich smak z pewnością poprawi Ci humor o każdej porze dnia.
Wystarczy dojrzały banan, jabłko, jajko, odrobina mleka, mąka, słodzik bez kalorii, proszek do pieczenia, szczypta cynamonu i soli. To wszystko!
Warto sięgnąć po bardzo dojrzałego banana, ponieważ to dzięki niemu placki będą nie tylko słodsze, ale też bardziej aromatyczne. Banany to prawdziwe źródło witamin, m.in. A, C, E, K oraz z grupy B, minerałów takich jak magnez, potas, fosfor i wapń, a także błonnika, który wspiera trawienie.
Jak zrobić placki z jabłkami? Poznaj prosty przepis na placki z bananem i jabłkiem!
Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 324
Białko: 10 g
Węglowodany: 59 g
Tłuszcze: 6 g
Składniki na bananowe placki z jabłkiem (około 5-10 sztuk):
- Banan – 1 mała sztuka (90 g)
- Jabłko – 1 średnia sztuka (150 g)
- Mąka np. pszenna lub ryżowa – 2 łyżki (20 g)
- Jajko kurze – 1 mała sztuka (50 g)
- Mleko 2% – 3 łyżki (30 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 1 łyżka (10 g)
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (4 g)
- Cynamon
- Sól
Przygotowanie bananowych placków z jabłkiem:

Krok 1: Umytego banana obierz i rozgnieć widelcem. W małej misce umieść przygotowanego banana i mleko. Wymieszaj. Wbij jajko i mieszaj oraz ucieraj łyżką, aż do połączenia składników.

Krok 2: Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, słodzik i szczyptę soli. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do otrzymania gęstej oraz jednolitej konsystencji (bez grudek mąki).

Krok 3: Jabłko umyj i pokrój na ćwiartki. Obierz ze skórki oraz usuń gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę przekrój wzdłuż na pół, a później pokrój poprzecznie na dosyć cienkie plasterki. Plasterki jabłka dodaj do przygotowanej masy i dokładnie wymieszaj.

Krok 4: Rozgrzej patelnię na małym ogniu. Wykładaj po około 1 łyżce ciasta (na 1 placek). W tym samym czasie smaż kilka placków na patelni. Wszystkie placki smaż na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5-2,5 min na każdą stronę. Przewróć na drugą stronę, gdy masa stężeje i pojawią się małe dziurki.

Krok 5: Gotowe placki przekładaj na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: prosty przepis na placki z jabłkiem i bananem, dietetyczne przepisy z bananem, przepisy z jabłkiem, placki z jabłkami fit, placki z jabłkami kcal, prosty przepis na placki, przepis na placuszki na słodko, placuszki z jabłkami, placuszki bananowe, placuszki fit przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Jakie one są pyszne🤤 najlepsze placuszki jakie jadłam i mega proste w przygotowaniu. Dzięki za takie super przepisy 💛