Bigos z mięsem wołowym, gruszką i suszonymi śliwkami
Bigos z wołowiną, gruszką i śliwkami to proste świąteczne danie z mięsem. Jak zrobić bigos z kapusty? Poznaj prosty przepis na bigos z mięsem!
Bigos z mięsem wołowym, gruszką i suszonymi śliwkami to proste w przygotowaniu danie świąteczne, które można zjeść samo lub z różnymi dodatkami np. pieczywem, ziemniakami czy surówkami (szczególnie zawierającymi kiszone ogórki). W każdej wersji smakuje naprawdę świetnie.
Bigos z mięsem i owocami to posiłek o intensywnym smaku, który idealnie sprawdzi się na świątecznym stole oraz jako śniadanie, obiad czy kolacja. Nie wiem jak Wy, ale my nie wyobrażamy sobie świąt bez bigosu…Wersji tego pysznego posiłku jest mnóstwo, ale zdecydowanie najbardziej lubimy te proste i jak najszybsze w przygotowaniu.
Bigos warto przyrządzić nieco wcześniej, ponieważ najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień.
Jak zrobić bigos z mięsem i owocami? Poznaj prosty przepis na bigos z kapusty i owoców!
Czas przygotowania: około 2 godz
Kalorie: 429
Białko: 29 g
Węglowodany: 63 g
Tłuszcze: 11 g
Składniki na bigos z mięsem wołowym, gruszką i suszonymi śliwkami:
- Kapusta biała, włoska lub czerwona 1/4 średniej sztuki (300 g)
- Wołowina (np. ligawa, rostbef, polędwica) 1 mały plaster (100 g)
- Grzyby suszone mix 1 garść (10 g)
- Gruszka 1 średnia sztuka (130 g)
- Śliwki suszone 3-4 sztuki (20 g)
- Cebula biała 1 mała sztuka (80 g)
- Olej 1 łyżeczka (5 g)
- Liść laurowy
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie bigosu z mięsem wołowym, gruszką i suszonymi śliwkami:
Krok 1: Grzyby umieść w rondelku i zalej wrzątkiem. Odstaw na około 15-20 min. W tym czasie zacznij przygotowywać pozostałe składniki: Cebulę obierz i drobno pokrój. Kapustę umyj, osusz i drobno pokrój. Gruszkę umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce (bez gniazda nasiennego). Śliwki drobno pokrój. Mięso oczyść i pokrój w mniejsze kawałki. Następnie ugotuj grzyby (w tej samej wodzie) do miękkości, czyli przez około 10-15 min. Po ugotowaniu grzyby odcedź i pokrój w mniejsze kawałki.
Krok 2: W innym garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 3: Dodaj mięso i smaż do momentu, aż mięso straci surowy kolor. Co chwilę mieszaj.
Krok 4: Następnie dodaj kapustę, grzyby, gruszkę, śliwki i liść laurowy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
Krok 5: Zalej wodą (ilość wody dostosuj tak, aby sięgała kilka cm ponad zawartość garnka). Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godz, do momentu, aż mięso będzie miękkie i będzie się rozpadało, dzieląc się na włókna. Co chwilę mieszaj. W razie potrzeby dolewaj trochę wody w trakcie gotowania. Jeśli pod koniec gotowania będzie za dużo wody to zwiększ ogień i ją odparuj, cały czas mieszając. Pod koniec posmakuj i w razie potrzeby ponownie dopraw solą i pieprzem.
Krok 6: Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: bigos wigilijny, prosty przepis na bigos ze świeżej kapusty, bigos z mięsem i śliwkami, bigos z mięsem wołowym, bigos z mięsem i grzybami, bigos z mięsem przepis, bigos z wołowiną przepis, bigos prosty przepis, bigos wigilijny prosty przepis, bigos domowy kalorie, bigos wigilijny kalorie, bigos z suszonymi śliwkami, bigos z suszonymi grzybami, jak zrobić bigos krok po kroku, jak zrobić bigos wigilijny, jak zrobić pyszny bigos świąteczny, przepis na bigos bozonarodzeniowy, bigos świąteczny z mięsem, przepis na bigos z mięsem, bigos ze świeżej kapusty
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
W moim rodzinnym domu nie ma żadnych świąt, rocznic, urodzin itp bez bigosu. A jeśli chodzi o przepisy na bigos to jest ich tyle ilu jest kucharzy 😉 Ten wydaje się być prosty i do tego ciekawy więc na pewno kiedyś wypróbuje.