Pamiętasz ten smak? Wystarczy kilka składników i wracasz do tamtych lat
Blok czekoladowy to prosty i szybki deser bez pieczenia. Jak zrobić blok czekoladowy z orzechami? Poznaj prosty przepis na blok czekoladowy z orzechami!
To ten deser, który przywołuje wspomnienia szybciej niż cokolwiek innego. Blok czekoladowy znają niemal wszyscy. Jest gęsty, słodki, intensywnie kakaowy i pełen chrupiących dodatków, a do jego przygotowania nie trzeba piekarnika ani skomplikowanych składników. Wystarczy miska, kilka prostych ruchów i chwila chłodzenia, by powstało coś pomiędzy ciastkiem a domową czekoladą. Smakuje znajomo, domowo i tak dobrze, że trudno zakończyć na jednym kawałku.
Choć trudno nazwać go deserem dietetycznym, to przysmak, który ma swoje miejsce nawet w dobrze zbilansowanej diecie. Jeśli coś sprawia przyjemność i przypomina beztroskie chwile, nie należy z tego rezygnować. Wystarczy sięgać po mądre wersje. W tym przepisie cukier zastępuje erytrytol, a słodycz przełamują orzechy i gorzkie kakao. Całość smakuje jak dawniej, ale ta wersja jest trochę lżejsza.
Kakao to nie tylko nośnik smaku, ale też źródło magnezu, potasu, cynku i żelaza, czyli składników wspierających układ nerwowy, odporność i koncentrację. Zawarte w nim również flawonoidy działają przeciwutleniająco. Orzechy włoskie dostarczają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz witaminę E, czyli składniki, które wspierają skórę i pracę mózgu. A herbatniki działają jak nośnik smaku i struktury, czyli dokładnie tak, jak w klasycznym przepisie, który wiele osób pamięta z rodzinnego domu.
Blok czekoladowy możesz przygotować w foremce i podzielić na porcje lub uformować go ręcznie i schłodzić w papierze do pieczenia. Przechowywany w lodówce świetnie sprawdzi się na deser do kawy, przekąskę na późne popołudnie albo słodki dodatek do weekendowego relaksu. Niby prosty, a jednak trudno o coś bardziej przywołującego wspomnienia.
Jak zrobić blok czekoladowy? Poznaj prosty przepis na blok czekoladowy z orzechami!
Czas przygotowania: 5 min + czas chłodzenia
Kalorie: 511
Białko: 7 g
Węglowodany: 33 g
Tłuszcze: 38 g
Składniki na blok czekoladowy:
- Herbatniki – 8 sztuk (40 g)
- Orzechy włoskie – 4 sztuki (20 g)
- Masło 83% – 2 łyżki (20 g)
- Kakao ciemne – 1 łyżka (10 g)
- Mleko 2% – 1/4 szklanki (50 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 1 łyżka (10 g)
Przygotowanie bloku czekoladowego:

Krok 1: W rondelku umieść mleko, słodzik i kakao. Podgrzej, cały czas mieszając trzepaczką kuchenną.

Krok 2: Następnie dodaj miękkie masło. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia.

Krok 3: Herbatniki i orzechy włoskie drobno pokrój, a następnie dodaj do masy.

Krok 4: Po wymieszaniu przełóż do małej nieprzywierającej foremki (około 3 cm x 10 cm). Włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

Krok 5: Blok czekoladowy jest gotowy do zjedzenia od razu gdy stwardnieje. Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2-3 dni.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: blok czekoladowy kcal, blok czekoladowy przepis fit, blok czekoladowy zdrowy przepis, czekoladowy blok przepis, przepis na blok czekoladowy z orzechami, deser czekoladowy bez pieczenia, prosty przepis na blok czekoladowy, przepis na zdrowe ciasto bez pieczenia, przepis z orzechami włoskimi bez pieczenia
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: