Najprostsze brownie na świecie. Bez cukru, bez mąki, bez wysiłku a i tak rozpływa się w ustach
Brownie z banana i orzechów włoskich to prosty w przygotowaniu fit deser czekoladowy. Jak zrobić brownie z banana? Poznaj prosty przepis na dietetyczne brownie!
To brownie intryguje ilością składników oraz naturalnym smakiem i konsystencją, która kojarzy się z deserem pełnym słodyczy, choć nie ma w nim ani cukru, ani mąki. Dojrzałe banany tworzą miękką, wilgotną bazę, kakaowe nuty wprowadzają zagadkowość, a orzechy włoskie uzupełniają całość intensywnością. Taka kompozycja po upieczeniu zamienia się w deser, który rozpływa się w ustach i daje poczucie przyjemnej sytości. Ten przepis pokazuje, że prostota może iść w parze z intensywnym smakiem oraz komfortem jedzenia.
Banany są tu fundamentem smaku i wartości odżywczej, ponieważ dostarczają potas, błonnik, witaminy z grupy B, niewielkie ilości witaminy A, C i E, czyli składniki ważne dla codziennego funkcjonowania organizmu. Orzechy włoskie wnoszą zdrowe tłuszcze oraz cenne minerały, a kakao poprawia aromat i nadaje deserowi styl klasycznego brownie. Całość łączy przyjemność słodkiego smaku z rozsądnym podejściem do odżywiania.
Jak zrobić brownie z banana i orzechów włoskich? Poznaj prosty przepis na fit ciasto czekoladowe!
Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 380
Białko: 9 g
Węglowodany: 53 g
Tłuszcze: 15 g
Składniki na małą foremkę brownie z banana i orzechów włoskich:
- Banan – 2 średnie sztuki (200 g)
- Orzechy włoskie – 1 garść sztuki (20 g)
- Kakao ciemne – 2 łyżki (20 g)
Przygotowanie brownie z banana i orzechów włoskich:

Krok 1: Banany umyj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Warto w tym posiłku wykorzystać mocno dojrzałe banany, ponieważ będą znacznie słodsze. W wysokim naczyniu np. pojemniku do blendera umieść banany, kakao i orzechy. Zblenduj na gładką masę.

Krok 2: Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Przygotowaną masę przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej niewielką ilością tłuszczu. Wygładź z góry. Włóż do piekarnika i piecz przez około 15-20 min – w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia.

Krok 3: Po upływie wskazanego czasu wyciągnij i odstaw do lekkiego przestudzenia. Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: brownie z bananami fit, brownie z bananami bez czekolady, brownie z bananami i orzechami, brownie z bananami bez cukru, brownie z bananami bez jajek, brownie z bananami i kakao, brownie z banana przepis, brownie z bananami przepis, przepis ciasto brownie z bananami, brownie z orzechami przepis, brownie z kakao przepis, brownie przepis z kakao bez masła, przepis na brownie z kakao, brownie bananowe przepis, brownie bananowe bez cukru, brownie bananowe
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: