Lubisz tosty i burgery? Ten przepis łączy je w coś obłędnego

Burgerotosty to chrupiące danie pełne smaku i wartości odżywczych. Jak zrobić tostowe burgery z wołowiną? Poznaj przepis na burgery z tostów!
Wyobraź sobie chrupiące tosty, które po przekrojeniu kryją w środku soczyste mięso, roztopiony ser i świeże dodatki niczym w najlepszym burgerze. Tak właśnie smakują burgerotosty, czyli połączenie dwóch specjałów w jednym daniu, które zachwyci każdego fana prostych, ale efektownych przepisów.
Sekret ich smaku tkwi w dobrze doprawionej wołowinie, która jest źródłem pełnowartościowego białka i żelaza, które wspierają mięśnie i dodające energii. Do tego świeże warzywa, czyli sałata, pomidor i ogórek, które wnoszą chrupkość, witaminy i lekkość, idealnie równoważąc smak mięsa oraz sera. Całość zamknięta w złocistym, chrupiącym chlebie tostowym z dodatkiem delikatnego masła klarowanego smakuje jak coś, co mogłoby znaleźć się w menu food trucka, a przygotujesz to w chwilę we własnej kuchni.
Burgerotosty świetnie sprawdzą się na szybki obiad, kolację albo imprezową przekąskę, ponieważ są sycące, pyszne i możesz dowolnie modyfikować dodatki, tworząc za każdym razem nieco inną wersję. A najlepsze jest to, że zrobienie ich jest banalnie proste, a efekt końcowy smakuje wyśmienicie.
Jak zrobić burgery z tostów? Poznaj prosty przepis na tosty z wołowiną!
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 464
Białko: 27 g
Węglowodany: 31 g
Tłuszcze: 28 g
Składniki na burgerotosty:
- Mięso wołowe mielone – 1/4 opakowania (100 g)
- Chleb tostowy – 2 kromki (50 g)
- Ser żółty – 1 plaster (10 g)
- Pomidor – 1 plaster (20 g)
- Ogórek – 2-3 plasterki (20 g)
- Sałata – 1 liść (15 g)
- Ketchup – 1 łyżeczka (10 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (4 g)
- Sól
- Pieprz
- Chilli
Przygotowanie burgerotostów:

Krok 1: W miseczce umieść mięso mielone oraz szczyptę przyprawy chilli, soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy, a następnie uformuj dłońmi kulę. Rozpłaszcz ją na okrągły kotlet o grubości około 1,5-2 cm (kotlet skurczy się podczas smażenia, więc jego średnica może być większa niż średnica kromek chleba).

Krok 2: Na patelni rozgrzej masło. Po chwili delikatnie włóż kotlet. Smaż około 3-4 min na stronę, ale nie dłużej. Nie dotykaj kotleta do momentu przewrócenia na drugą stronę, ale kontroluj aby go zbyt mocno nie przypalić. W trakcie smażenia przygotuj pozostałe składniki.

Krok 3: Kromki chleba tostowego podpiecz w tosterze lub na suchej patelni (na bardzo małym ogniu przez około 3-5 min na każdą stronę).

Krok 4: Liść sałaty umyj, osusz i pokrój w paseczki. Z umytego i osuszonego pomidora odkrój plasterki. Z umytego i osuszonego ogórka odkrój plasterki.

Krok 5: Przygotowane tosty równomiernie posmaruj z jednej strony ketchupem.

Krok 6: Złóż tosty jak burgera: na jednej kromce (od posmarowanej strony) połóż kolejno: pomidora, ogórka, sałatę, ser i kotlet. Przykryj drugą kromką chleba.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: burger z tostów przepis, burger z chleba tostowego, jak zrobić burgery z tostów, przepis na tosty z wołowiną, przepis na burgery z tostów, chleb tostowy wołowina przepis, burgery fit przepis, jak zrobić burgery z chleba
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: