Chipsy z dyni
Chipsy z dyni to prosta i zdrowa przekąska z dyni. Dyniowe chipsy są niskokaloryczne, pożywne i pyszne! Jak zrobić chipsy dyniowe? Poznaj przepis na chipsy z dyni!
Chipsy z dyni to pyszna, zdrowa i dietetyczna przekąska z dyni.
Chipsy dyniowe z cynamonem można jeść same, z różnymi dodatkami np. sosami (szczególnie z odżywki białkowej, serowym i słodkim chilli) i dipami lub jako element innych dań np. zup kremów, sałatek czy purée.
Dynia to warzywo o licznych właściwościach zdrowotnych i dietetycznych, które czynią ją cennym składnikiem diety. Jest bogata w witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także minerały takie jak potas, magnez, fosfor i żelazo. Witamina A szczególnie wspiera zdrowie oczu, skóry oraz układu odpornościowego. Dynia jest niskokaloryczna (około 26 kalorii na 100 gramów) i zawiera dużo błonnika, co wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom i sprzyja uczuciu sytości. Przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten, chronią komórki przed uszkodzeniami i mogą zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych. Składniki odżywcze dyni mają również właściwości przeciwzapalne, wspierają zdrowie układu odpornościowego i serca, a niska zawartość tłuszczu czyni ją odpowiednią dla diet niskotłuszczowych.
Jak zrobić chipsy z dyni? Poznaj prosty przepis na chipsy z dyni!
Czas przygotowania: 40 min
Kalorie: 43
Białko: 1 g
Węglowodany: 10 g
Tłuszcze: 3 g
Składniki na chipsy z dyni:
- Dynia 1 kawałek (100 g)
- Sok z cytryny 3 łyżki (15 g)
- Cynamon
Przygotowanie chipsów z dyni:
Krok 1: Dynię umyj i osusz. Następnie odkrój kawałek i pozbaw go włókien oraz pestek. Obierz ze skórki (połóż kawałek na desce i obieraj nożem do dołu) i pokrój w cienkie plastry (najlepiej żeby wszystkie były podobnej grubości) lub zetrzyj na tarce w plastry.
Krok 2: Plastry skrop sokiem z cytryny i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwróć uwagę, aby na siebie nie nachodziły. Delikatnie oprósz je cynamonem. Blachę włóż do rozgrzanego do 140 st. C piekarnika na około 10-15 min. Po upływie wskazanego czasu przełóż plastry na drugą stronę i ponownie oprósz cynamonem. Włóż do piekarnika jeszcze na około 10-15 min. Kontroluj, aby się nie przypaliły (w razie potrzeby wyciągnij wcześniej). Po upływie tego czasu plasterki dyni powinny być wystarczająco wysuszone. Jeśli nie będą to zostaw je w piekarniku jeszcze na parę minut.
Krok 3: Gotowe chipsy wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: chipsy z dyni z piekarnika, chipsy z dyni pieczone, chipsy z dyni przepis, chipsy dynia, chipsy dyniowe, chipsy warzywne z piekarnika, chipsy warzywne przepis, chipsy z warzyw przepisy, jak zrobić chipsy z dyni, przekąska z dyni, fit chipsy z dyni, chipsy na diecie
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
[…] Chipsy dyniowe (sprawdź przepis) […]