Znikają szybciej niż chipsy, a to tylko naturalne kulki z przyprawami

Chrupiąca ciecierzyca to proste i szybkie danie z ciecierzycy. Jak zrobić chrupiącą ciecierzycę z piekarnika? Poznaj prosty przepis na chrupiącą ciecierzycę!
Chrupiąca ciecierzyca z piekarnika to jeden z tych przepisów, który zaskakuje prostotą i tym, jak szybko znika z miseczki. Niby tylko kilka składników, takich jak ciecierzyca, oliwa i przyprawy, a efekt? Smak, który śmiało może konkurować z paczką ulubionych chipsów. Tyle że jest znacznie pożywniejszy i bardziej wartościowy.
Ta pieczona przekąska świetnie sprawdza się nie tylko sama, ale również w formie dodatku do sałatek, zup, makaronów czy dań typu bowl. Każdy kęs jest chrupki, ciekawy i zawiera porządną porcję białka roślinnego. Sama ciecierzyca to prawdziwe bogactwo błonnika, witamin z grupy B, cynku i żelaza, a dobrej jakości oliwa z oliwek wspiera organizm zdrowymi tłuszczami i antyoksydantami.
Ten przepis to świetna opcja dla zabieganych, ponieważ wystarczy kilka minut przygotowań oraz włożenie całości do piekarnika, by cieszyć się czymś pysznym, pożywnym i bez wyrzutów sumienia. Są tak dobre, że jeśli raz ich spróbujesz to nie będzie odwrotu.
Jak przyrządzić ciecierzycę w piekarniku? Poznaj prosty przepis na cieciorkę z przyprawami!
Czas przygotowania: 45 min
Kalorie: 274
Białko: 11 g
Węglowodany: 27 g
Tłuszcze: 14 g
Składniki na chrupiącą ciecierzycę:
- Cieciorka konserwowa – niecała szklanka (150 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g)
- Chilli
- Wędzona słodka papryka
- Czosnek mielony
- Oregano
- Curry
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie chrupiącej ciecierzycy:

Krok 1: W miseczce umieść oliwę i szczyptę każdej przyprawy: chilli, wędzona słodka papryka, oregano, czosnek mielony, curry, sól oraz pieprz. Wymieszaj.

Krok 2: Dodaj odsączoną i osuszoną cieciorkę. Dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie ziarna były pokryte oliwą z przyprawami.

Krok 3: Piecz przez 30–40 minut w temperaturze 190°C, aż cieciorka stanie się chrupiąca. W trakcie pieczenia co 10 minut przemieszaj ziarna. Po upieczeniu możesz zostawić ją jeszcze na 5 minut w wyłączonym piekarniku, aby bardziej się wysuszyła i stała się idealnie chrupka.

Krok 4: Wyciągnij z piekarnika i przełóż do miseczki. Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: chrupiąca ciecierzyca, chrupiąca ciecierzyca przepis, ciecierzyca chrupiąca przekąska, jak przyrządzić ciecierzycę, ciecierzyca z przyprawami pieczona, ciecierzyca z przyprawami przepis, pieczona ciecierzyca z przyprawami, cieciorka z przyprawami, danie z ciecierzycy z puszki, jak zrobić chrupiącą ciecierzycę, przekąska z ciecierzycy, przepis na chrupiącą ciecierzycę, co zrobić z ciecierzycy z puszki
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: