Menu
Przepisy / Dodatki

Chrupiący bekon

Chrupiący bekon to uniwersalny dodatek do wielu różnych posiłków. Co zrobić z boczku? Jak zrobić chrupiący bekon? Poznaj prosty przepis na chrupiący bekon!

Chrupiący bekon to prosty i szybki w przygotowaniu dodatek do posiłków, który jest niezwykle uniwersalny.
Boczek to część z środkowego odcinka półtuszy wieprzowej. Wariant bez kości obejmuje część mięśnia skośnego zewnętrznego i wewnętrznego oraz mięsień poprzeczny. To wyraźnie warstwowy produkt, zwykle sprzedawany w kilkunastocentymetrowych bloczkach w którym białe warstwy tłuszczu przeplatają się z czerwonym mięsem.
Boczek dostarcza organizmowi tłuszcz (w tym jednonienasycony), białko, witaminy (w tym nawet witaminy z grupy B) oraz niektóre minerały. Należy jednak pamiętać, że boczek jest bardzo tłusty i kaloryczny.
Chrupiący bekon można jeść na wiele sposobów. Bekon uznaje się za idealny dodatek śniadaniowy. Można go jeść na przykład do jajek, pieczywa, zup, sałatek, placuszków. Dodatkowo chrupiący bekon jest urozmaiceniem dań fastfoodowych, szczególnie burgerów. W diecie ketogenicznej można go wykorzystywać nawet jako przekąskę à la chipsy.
Jak zrobić chrupiący bekon? Poznaj prosty przepis na chrupiący boczek!
Więcej dietetycznych przepisów na szybkie i proste w przygotowaniu posiłki odpowiednie dla różnych rodzajów diet oraz w różnych smakach znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 102
Białko: 2 g
Węglowodany: 0 g
Tłuszcze: 11 g

Składniki na 1 porcję chrupiącego bekonu:

  • Boczek surowy 1 plaster (20 g)

Przygotowanie chrupiącego bekonu:

  1. Plaster boczku połóż na zimną patelnię. 
  2. Postaw na umiarkowanym ogniu. Co jakiś czas przekładaj boczek na drugą stronę. Zdejmij z patelni, gdy osiągnie brązowy kolor i odpowiednią chrupkość. 
  3. Gotowy bekon od razu po ściągnięciu z patelni połóż na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób odsączysz go z nadmiaru tłuszczu i zwiększysz w ten sposób jego chrupkość. 

Będzie nam bardzo miło jeśli przygotujesz posiłek z naszego przepisu i dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 10 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze