Chrupiący bekon

Domi Zaremba
Chrupiący bekon przepis

Chrupiący bekon to uniwersalny dodatek do wielu różnych posiłków. Co zrobić z boczku? Jak zrobić chrupiący bekon? Poznaj prosty przepis na chrupiący bekon!

Chrupiący bekon to prosty i ekspresowy dodatek, który potrafi całkowicie odmienić smak potrawy. Jego intensywny aromat i przyjemna tekstura powoduje, że idealnie komponuje się zarówno z daniami śniadaniowymi, jak i obiadowymi. Bekon świetnie pasuje do jajek w każdej postaci, kanapek, zup, kremowych sałatek, a nawet placków warzywnych. W burgerach i daniach inspirowanych kuchnią amerykańską dodaje smaku i wyrazistości. Coraz częściej pojawia się również w wersji na zimno w formie przekąski, szczególnie w dietach niskowęglowodanowych, gdzie pełni funkcję chrupiących „chipsów”.

Choć boczek bywa demonizowany, warto spojrzeć na niego szerzej. Dostarcza białko, które wspiera regenerację i budowę mięśni, a także tłuszcze, w tym jednonienasyconych, które spożywane w rozsądnych ilościach wspierają zdrowie serca. Zawiera także witaminy z grupy B (w tym B1, B2, B3 i B12), które mają znaczenie dla pracy układu nerwowego oraz minerały takie jak selen, cynk i fosfor.

Kluczem do cieszenia się jego smakiem i korzyściami jest umiar. Chrupiący bekon, przygotowany na suchej patelni lub w piekarniku bez dodatkowego tłuszczu jest nie tylko pysznym, ale też funkcjonalnym dodatkiem do codziennej diety.
Jak zrobić chrupiący bekon? Poznaj prosty przepis na chrupiący boczek!


Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 102
Białko: 2 g
Węglowodany: 0 g
Tłuszcze: 11 g

Składniki na chrupiący bekon:

  • Boczek – 1 plaster (20 g)

Przygotowanie chrupiącego bekonu:

Chrupiący bekon przepis
Plaster boczku kładę na zimną patelnię.

Krok 1: Plaster boczku połóż na zimną patelnię. 

Chrupiący bekon przepis
Podsmażam boczek do zbrązowienia.

Krok 2: Postaw na umiarkowanym ogniu. Boczek co chwilę przekładaj na drugą stronę. Zdejmij z patelni, gdy osiągnie brązowy kolor i odpowiednią chrupkość, czyli po około 5-8 min. 

Chrupiący bekon przepis
Przekładam bekon na ręcznik papierowy.

Krok 3: Gotowy bekon od razu po ściągnięciu odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Dzięki temu zwiększy się jego chrupkość. 

Chrupiący bekon przepis
Wykładam chrupiący bekon na talerz.

Krok 4: Przełóż na talerz i zjedz od razu po przygotowaniu.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić bekon na patelni, jak zrobić bekon z boczku, bekon z boczku, chrupiący bekon przepis, bekon smażony przepis, bekon angielski przepis, chrupiący bekon jak zrobic, bekon z patelni, chrupiący boczek przepis, jak zrobić chrupiący bekon, jak zrobić chrupiący boczek, przepis na bekon domowy, przepis boczek w plastrach, chrupiący boczek

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 38 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis