Menu
Przepisy / Śniadanie / Deser

Ciastka orzechowo-cytrynowe

Ciastka orzechowo-cytrynowe to idealny pomysł na energetyczne śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu dnia. Jak zrobić fit ciastka orzechowe? Poznaj nasz przepis!

Główny składnik orzechowo-cytrynowych ciastek, czyli orzechy włoskie to źródło pełnowartościowego białka i zdrowego tłuszczu omega-3. Warto jeść orzechy włoskie regularnie, ale ze względu na wysoką kaloryczność (645 kcal w 100 g) najlepiej w niewielkich ilościach.
Planowałam przygotować ciastka migdałowo-cytrynowe, ale niestety nie udało mi się kupić migdałów w sklepie w którym robiłam zakupy. Na półce z orzechami nie było zbyt dużego wyboru, więc bez większego namysłu wybrałam orzechy włoskie w zamian za migdały. Trochę się obawiałam tego czy ich smak nie będzie zbyt przytłaczający, ale jestem całkiem zadowolona z efektu.
Orzechy włoskie są w tych ciastkach intensywnie wyczuwalne, więc jeśli nie przepadasz za ich smakiem to raczej nie są to ciastka dla Ciebie. Jeśli jednak do orzechów włoskich masz obojętny stosunek lub je lubisz to warto przygotować te pożywne i proste w przygotowaniu ciastka.
Ciastka orzechowo-cytrynowe przygotowałam (w sumie przez przypadek) bez jakiejkolwiek substancji słodzącej, więc ich smak był mocno orzechowo-cytrynowy. Uważam jednak, że słodka nuta smakowa również świetnie pasowałaby do tych ciasteczek.
Te ciastka mają w składzie jedynie białko jaja kurzego, masło orzechowe, orzechy włoskie i skórkę otartą z cytryny, dlatego mogą znaleźć się w diecie standardowej, ketogenicznej, niskowęglowodanowej i wegetariańskiej.
Więcej przepisów na pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu fit desery z każdego rodzaju diety znajdziesz w naszej aplikacji MyProportion

Ciastka orzechowo-cytrynowe przepis

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 210
Białko: 8 g
Węglowodany: 6 g
Tłuszcze: 17 g

Składniki na 1 porcję ciastek orzechowo-cytrynowych (około 5-7 sztuk):

  • Białko jaja kurzego 1 sztuka (35 g)
  • Masło orzechowe 1 łyżeczka (10 g)
  • Orzechy włoskie 5 sztuk (20 g)
  • Erytrytol (opcjonalnie) 1 łyżeczka
  • Skórka otarta z cytryny

Przygotowanie ciastek orzechowo-cytrynowych:

  1. Orzechy drobno posiekaj lub rozdrobnij za pomocą blendera. 
  2. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
  3. W kielichu blendera umieść białko jaja, masło orzechowe, opcjonalnie erytrytol, skórkę otartą ze sparzonej cytryny. 
  4. Zblenduj do połączenia składników.
  5. Wsyp rozdrobnione orzechy i wymieszaj. 
  6. Wykładaj po około 1 łyżeczce ciasta (na 1 ciastko) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  7. Włóż do rozgrzanego piekarnika na około 12-15 min. Co jakiś czas sprawdzaj czy zbyt mocno się nie przypiekają.
  8. Zjedz na ciepło lub na zimno. 

Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz